I ove godine, kao i proteklih u našem samostanu Krista Kralja u Livnu, duhovno smo se pripremale za proslavu svetkovine Krista Kralja trodnevnicom.  Misna slavlja kroz trodnevnicu su predvodili Fra Pero K., fra Jure P. i fra Marko E.  uz prigodne nagovore.  U sklopu trodnevnice upriličile smo i susret sa zdravstvenim djelatnicima (četvrtak, 18. 11.) koji je pripremila s. Blaženka Franjičević na temu: ”Duhovnost zdravstvenih djelatnika”. Okupilo se njih 13 u večernjim satima nakon mise.
U subotu u popodnevnim satima okupilo se 30etak djevojčica 7. i 8. razreda koje su zajedno sa s. Anđelkom, s. Marijom i s. Sarom razmišljale o prihvaćanju sebe i drugih uz pjesmu igru i veselo druženje.

Na samu nedjelju Krista Kralja Euharistijsko slavlje je predvodio fra Anđelko B. gvardijan u koncelebraciji 8 svećenika u nazočnosti  svih sestra i kandidatica livanjskog kraja i Tučepa. Nakon Euharistijske gozbe nastavile smo druženje uz večeru.
 
Izdvajam nekoliko misli iz propovjedi:  ”Danas je vrlo aktualna riječ f i n a l e. Upotrebljava se u športu, glazbi, politici, gospodarstvu itd. Za finale takvih djelatnosti netko može biti zainteresiran ili nezainteresiran, može ga zanimati ili ne zanimati. Međutim, postoji finale našega života i finale svijeta. Prema tomu se ne može biti ravnodušan. O takvom finalu govore čitanja današnje posljednje nedjelje kroz godinu, kada slavimo svetkovinu Krista Kralja. Za veliko finale čovječanstva i svijeta ispunit će se Isusove riječi: «Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji» (Mt 28,18), i sve će postati jasno… Isus će pokazati u čemu je zapravo moć kraljevskog dostojanstva…Umjesto vlasti i moći on se stavlja na raspolaganje za služenje. Ništa ne traži za sebe, sve daje za druge. Ne dozvoljava da mu drugi služe, on služi drugima. Ne ispire drugima mozgove, već im pere  noge… Kristovo kraljevsko gospodstvo je  moć ljubavi…Isti taj Krist nam kroz sva stoljeća daje priliku da mu iskažemo svoju ljubav i da mu se pokažemo zahvalni. Ta prilika su njegova najmanja braća, svi koji na bilo koji način trpe, ili su zapostavljeni, siromašni i nemoćni. Od toga kako smo Kristu služili u njegovoj najmanjoj braći i sestrama, ovisit će naše finale. Jeste li mi služili u najmanjoj braći i sestrama? To će biti posljednje pitanje i svakom od nas. Sam oni koji jesu, čut će Kristov glas (kao onaj razbojnik koji je visio na križu s desne Isusove strane): Još ćete danas biti sa mnom u raju; bit ćete s Bogom kroz svu vječnost, to jednostavno kažemo: uživat ćete slavu neba. Vječnu kaznu ili vječnu slavu biramo sami sebi i to svakog trenutka, svakog dana u svom ponašanju prema drugima. To je poruka Krista kralja svega stvorenog, Kralja čije kraljevstvo nije od ovoga svijeta, za kojega kraljevati znači služiti. Takvu pouku za život moramo ponijeti s ovog euharistijskog slavlja. Samo u takvom raspoloženju ima smisla slaviti današnju svetkovinu, patrona Kongregacije ŠSFKK i ovog samostana.  Amen!”

s. Anđelka Jukić

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

prosinac 2022
P U S Č P S N
« stu.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WordPress Video Lightbox