Treća apostolska pobudnica pape Franje
Treća apostolska pobudnica pape Franje naslovljena „Gaudete et exsultate – Radujte se i kličite“, predstavljena je 9. travnja u Tiskovnom uredu Sv. Stolice u Vatikanu.
Riječ je o dokumentu u kojemu Papa daje praktične upute kako živjeti svetost u današnjem svijetu. O pobudnici koja nosi podnaslov Poziv na svetost u modernom društvu govorili su: biskup Angelo de Donatis, generalni vikar Rima te dvoje laika Gianni Valente, talijanski novinar i Paola Bignardi, nekadašnja predsjednica Katoličke akcije u Italiji.
Raščlamba pet poglavlja
Apostolska pobudnica Gaudete et exsultate podijeljena je u pet cjelina i sazdana sveukupno od 177 točaka. Dokument od 98 stranica može se smatrati i priručnikom koji za cilj ima pomoći ljudima doseći i živjeti svetost u svakodnevnom životu.
U tom pravcu idu i poglavlja: 1) Poziv na svetost; 2) Dva suptilna neprijatelja svetosti; 3) U Gospodinovu svjetlu; 4) Znakovi svetosti u današnjem svijetu i 5) Duhovna borba, budnost i razboritost.
Pobudnica slijedi logični tijek misli započinjući s pitanjem o pozivu na svetost. U tom se poglavlju govori o tzv. „svetim ljudima u susjedstvu“. Riječ je o ljudima koji nisu kanonizirani niti proglašeni blaženima, a živjeli su i žive svakodnevnu svetost. „Takve ljude vjerojatno svi poznajemo i nalaze se u našoj okolini“, napomenuo je Papa.
Potom je govorio o dva suptilna neprijatelja svetosti: suvremenom gnosticizmu te pelagijanizmu. Riječ je o herezama iz vremena prve Crkve, koji se u određenom obliku pojavljuju i danas. Pri tome je istaknuo kako se suvremeni gnosticizam ogleda u isključivoj „subjektivnoj vjeri“, intelektu bez Boga i Božjeg svjetla te doktrini bez misterija. Zbog toga je ukazao na ograničenosti ljudskoga razuma navodeći poticaj Sv. Franje Asiškoga koji je uputio Sv. Anti Padovanskom: „…ne trni duh molitve i pobožnosti tijekom poučavanja teologije…“ U kontekstu suvremenoga pelagijanizma podsjetio je na krivovjerje koje se oslanja isključivo na ljudsku volju: da čovjek bez posebne milosti Božje može postići spasenje.
Isus nas želi svete
Samo središte nove pobudnice je razmišljanje o tome da je svetost zapravo nasljedovanje Isusa. Tako se u trećem poglavlju raščlanjuje značenje svakog od pojedinih sedam tjelesnih i duhovnih djela milosrđa kao utjelovljenja svetosti. Ona pokazuju pravac kojim treba ići kako bi se postigla svetost. Papa smatra kako je poziv na svetost konstantna „bitka“. Na tom tragu nabraja i „moćna oružja“ koja je Bog darovao čovjeku a to su: molitva, misa, meditacija, ispovijed, adoracija… Navodeći neke od svetačkih primjera, kao što su Sv. Franjo Asiški, Sv. Ivan Pavao II. te Edit Stein Papa spominje savjete kako biti dobrim kršćaninom: „Svatko od nas u našem životu treba slijediti ono što je rekao Isus u Govoru na gori.“ Podsjećajući na Isusova Blaženstva ukazao je da Bog sve ljude želi svetima, a ne osrednjima koji isprazno žive svoju egzistenciju.
Četvrto poglavlje je posvećeno određenim vidicima poziva na svetost koje se može pokazati izuzetno korisnim u današnjem svijetu. Neki od njih su: ustrajnost, strpljivost, radost i smisao za humor, hrabrost, stalna molitva…
Na kraju se u posljednjem poglavlju navode praktični savjeti kako živjeti svetost. Ponavljajući kako je život kršćanina konstantna borba Papa je naveo kako svaki vjernik treba snagu i hrabrost da bi nadišao sva iskušenja u svijetu jer ima sve više i više stvari i pojava koje ometaju ljude da čuju Božju riječ. Na tom je tragu pozvao kršćane da nauče razlikovati dobro i zlo te ih pozvao na budnost koja je osnova „borbe“ na putu ka svetosti.
„Nadam se da će ove stranice biti korisne tako što će omogućiti cijeloj Crkvi da se ponovno posveti promicanju želje za svetošću“, stoji na kraju pobudnice koju potpisuje Sveti Otac.
Podsjetimo, Gaudete et exsultate dolazi nakon apostolskih pobudnica: Evangelii Gaudium (24. studenoga 2013.) o naviještanju evanđelja u današnjem svijetu te Amoris Laetitia (19. ožujka 2016.) o ljubavi u obitelji.
Svetost je dar
Premda Sveta Stolica zadržava pravo priznati određenu osobu kao sveca, Katolička Crkva poziva sve žene i muškarce na svetost, što je posebno istaknuto u dokumentu Drugog Vatikanskog sabora Lumen Gentium koji je iznio ono što je poznato kao “univerzalni poziv na svetost“.
Papa Franjo je u brojnim prigodama govorio o pozivu na svetost. Možda najviše pamtimo njegovo obraćanje tijekom generalne audijencije na Trgu Sv. Petra 19. studenoga 2014., kada se obratio u duhu univerzalnog poziva na svetost.
“Svetost nije nešto što možemo kupiti za sebe, koje možemo dobiti osobinama i sposobnostima. Svetost je dar koji nam je dao Gospodin Isus, kada nas vodi prema Sebi i odijeva nam se u sebe, on nas čini poput njega. Svetost nije kao prerogativa nekolicine rijetkih već dar koji se nudi svima. Kako bi bio svetac nema potrebe biti biskup ili svećenik niti voditi život posvećen isključivo molitvi”, rekao je pritom Sveti Otac naglasivši kako su svi pozvani na svetost. (kta)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox