U ponedjeljak 22. travnja 2019. u našem samostanu u Kloštru Ivaniću, upriličeno je zborovanje sestara uz kanonski pohod vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović.
Drugi dan Uskrsa doista je velik razlog za radosno i vedro lice, ali danas je u Kloštru Ivaniću bilo dodatnih razloga za slavlje. Uobičajen broj sestara umnožio se, a osmijesi se nisu mogli prebrojati. Razlog tomu bilo je svečano zborovanje sestara povodom kanonske vizitacije vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović, a u godini u kojoj naša Družba slavi 150. obljetnicu. Okupljanje smo započele u prijepodnevnim satima, a početak označile molitvom koju je predvodila s. Lidija Jurišić. Najprije nam se obratila provincijska predstojnica, s. Kata Karadža, te nas uvela u temu dana tumačeći geslo zborovanja koje glasi: „Budite jedni drugima milosrdni, praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.“ (Ef 4, 32). Povezala je geslo današnjeg dana s geslom Jubileja koje nas poziva da hvalimo i zahvaljujemo Gospodinu. Naglasila je i kako milosrđe i oprost ne mogu biti samo očekivani, nego i pruženi.
Zatim nam se obratila vrhovna predstojnica s. Klara. Usporedivši ovaj naš susret s Emausom, a nas s učenicima koji su se prisjećali prošlih događaja, potaknula nas je da u svakoj sestri prepoznajemo dar Uskrsloga. Isto tako spomenula je kako nas Jubilej podsjeća da ne živimo samo od truda i rada, nego od Božjih darova na kojima trebamo zahvaljivati. Spominjući riječi pape Franje potaknula nas je da njegujemo sveti nemir, upoznajemo karizmu Družbe i živimo je neprestano se napajajući riječima Evanđelja.
Nakon govora s. Klare uputile smo se u kapelu gdje smo slavile svetu misu. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. U prigodnoj propovijedi podsjetio nas je da na prošlost gledamo sa zahvalnošću, sadašnjost živimo angažirano, ali da ne zaboravimo budućnost. Povezao je dolazak žena na Isusov grob iz današnjeg Evanđelja s prisutnošću sestara u Crkvi jer sestre poput žena brinu o onom što je Kristovo. Nakon svete mise i zajedničkog objeda uputile smo se na groblje sv. Roka kako bismo se pomolile i tako zahvalile i sestrama koje su svoje živote živjele u predanju Družbi. Popodnevni dio dana započele smo molitvom u župnoj crkvi. Zajedno sa župljanima župe Kloštar Ivanić molile smo devetnicu Božjem Milosrđa. Nastavile smo program u dvorani meditacijom i radom u grupama. Tako smo imale priliku još više razgovarati o temi oprosta i milosrđa, nečemu što je tako blisko našoj svakodnevici. Plenum i podjela iskustva još su nas više zbližili i zasigurno će donijeti plodove ondje gdje je potrebno. Završile smo susret večernjom molitvom uzdižući hvale Bogu. Obogaćene današnjim zajedništvom uputile smo se u svoju svakodnevicu, ali sigurno ne iste. Vraćamo se sa zahvalnim srcem pjevajući sa sv. Franjom: Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga, zahvaljujte njemu!
S. Blaženka Miličić, juniorka

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox