Na poziv fra Marka Stjepanovića, župnika Župe sv. Josipa u Kufsteinu u Austriji, održan je od 2. do 4. srpnja 2022. susret za Hrvate – vjernike župne zajednice. Okvirna tema susreta je bila „Za koga ti koračaš? – poziv i poslanje u suvremenom svijetu“, a voditeljice su bile s. Marija Mihaljević, s. Iva Klarić i s. Ljubica Stjepanović, članice Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

Program susreta s hrvatskim vjernicima, koji su silom prilika ostavili svoja ognjišta te privremeno ili trajno žive na području Kufsteina, nije bio usmjeren na održavanje predavanja i radionica, nego na zajedništvo, zajedničke i osobne razgovore, druženje i izmjenu iskustava.

U večernjim satima 2. srpnja, susret je započeo u pastoralnom centru župe, a nastavio se do kasnih sati u župnoj kući kako su pojedini pristizali od svojih radnih i drugih obveza. Središte dana je bilo sveto misno slavlje koje je predslavio vlč. Marko Majstorović, župnik Župe Uzašašće Gospodinovo u Novom Travniku, a misna čitanja i pjevanje animirale su djevojke i sestre.

Vlč. Marko je predslavio u 12:00 sati svetu misu za Hrvate također i u nedjelju, 3. srpnja, te izrekao prigodnu propovijed. U propovijedi je naglasio nužnost stvaranja mira, onoga koji samo Krist može dati. A taj mir se postiže u vjernosti i poslušnosti Isusovu poslanju tamo gdje čovjek vjernik živi i gdje radi. Ako pozovemo Isusa u svoj život da izliječi korijene našega nemira i duhovnog nereda, i onoliko koliko budemo doživljavali mir u vlastitom srcu, toliko ćemo moći pomoći također i drugima da uspostave zdravlje duše i unutarnji mir, naglasio je vlč. Majstorović. Na koncu euharistijskog slavlja, sestre franjevke su kazale par riječi o životu i poslanju Družbe/Provincije, pozivu i formaciji te o međureligijskom i međukulturalnom dijalogu. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor župe, a liturgijska čitanja i molitvu vjernika čitali su mladi i sestre.

Druženje i razgovori su nastavljeni nakon svete mise prvo u prostorijama pastoralnog centra, a potom u zelenom ambijentu župnog dvorišta. Uz razgovor, druženje, igru i pjesmu bila je i neizostavna tjelesna okrjepa i osvježenje za koju su se pobrinuli župnik fra Marko i fra Mirko Bobaš, župni vikar. Cjelodnevni susret je završen u 20.30 sati sa željom da se ovakva druženja i zajedništvo nastave i dalje. Kako su mnogi rekli, vrijeme pandemije Covid-19 ostavio je velike tjelesno-duhovno-duševne posljedice. Potreba razgovora, druženja, dijaloga su bitna obilježja kršćanstva, prije svega dijaloga između Boga i čovjeka, stvoritelja i stvorenog, svemogućeg i ograničenog. Dijalog i zajedništvo tako postaju čudesna avantura kojom Boga svjedočimo svijetu i svijet otvaramo Bogu.

Župna zajednica za Hrvate u inozemstvu je doista mjesto gdje nastoje njegovati hrvatsku kulturu i duhovno zajedništvo, potom mjesta druženja na koja ljudi dođu razmijeniti informacije iz svakodnevnog života, gdje se upoznaju i njeguju svoja poznanstva.

Ako bi željeli izraziti riječima bit ovakvih susreta, mogli bismo izreći ovako: Važno je živjeti i svjedočiti kršćanstvo, priznati se kršćaninom u svakoj prilici života i na ovaj način sačuvati svoj identitet ma gdje god bili, živjeli i radili.

Bili su ovo dani radosnih okupljanja Hrvata vjernika ove Župe u kojoj se, osim austrijanaca, okupljaju i hrvatski vjernici iz Kufsteina i okolice. Obogaćeni lijepim iskustvom susreta s Hrvatima, prirodnim ljepotama austrijskih mjesta koja smo prolazili ili posjetili, vratili smo se zadovoljni svojim domovima dok se naši Hrvati lagano spremaju za dolazak na godišnji odmor u Domovinu.

S. Ljubica Stjepanović

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox