U nedjelju, 13. listopada 2019. u župi Svete Obitelji u Zagrebu održan je susret za roditelje ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika. Sudjelovale su naše sestre katehistice: s. Dragica Živković, s. Radmila Ilinović, s. Blaženka Marijanović i s. Mara Matanović. Susret se temeljio na ulozi roditelja u pripremi primanja svetih sakramenata. Nakon što je župnik Ivica Zlodi pozdravio okupljene, zajedno smo se pomolili. Zatim je s. Mara Matanović roditeljima izložila temu Uloga roditelja u pripravi za sakramente.

 

Istaknula je kako je uloga roditelja u pripremi djeteta za sakramente od neprocjenjive važnosti. Roditeljstvo je poslanje i roditelji su djetetu prvi svjedoci vjere. Djeca će lakše uključiti Boga u svoju svakodnevicu ako je u obitelji prisutan razgovor o Bogu, zajednička molitva i zajednički odlazak na nedjeljnu svetu misu. Srce vjerskog odgoja je zajednička molitva. Također je od velike je važnosti izgrađivanje obiteljskog zajedništvo i zajedništva u župi. U obitelji dijete uči kako razlikovati dobro od zla te usvaja i njeguje ljudske vrline. Uči slušati svoju savjest, razvija osjećaj odgovornosti, uči što je grijeh te da je u srži svakog grijeha pomanjkanje ljubavi. Važno je da dijete i nakon primljenog sakramenta molitvom i djelima razvija darove Duha Svetoga te da postane aktivan član Crkve.

 

Svrha vjeronaučnih susreta jest da dijete upozna vjeru cjelovito u učenju, slavljenju i življenju vjere. Da ima osobno iskustvo susreta s Kristom, koje se najdjelotvornije uči, slavi i živi u konkretnoj vjerničkoj zajednici. Potrebno je i važno pomoći djeci i mladima otkriti puninu života koja se ostvaruje samo u zajedništvu s Bogom i u susretu s osobom Isusa Krista. Na tom putu od velike je važnosti zajednički odlazak na svetu misu kako bi dijete osvijestilo pripadnost župi i uključilo se u njene aktivnosti. Roditelje su prvi svjedoci i odgojitelji u vjeri svojoj djeci, istaknula je s. Mara. Susret je završen molitvom.

 

Sunčana Dolar

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox