Vjera – znanje – iskustvo – O vrednovanju ne-mjerljivog“ tema je Katehetske zimske škole za vjeroučitelje osnovnih škola koja se održala 10. i 11. siječnja u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu i Osnovnoj školi Miroslava Krleže u Zagrebu u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje. U radu KZŠ sudjelovale su i naše sestre vjeroučiteljice.
Uoči održavanja KZŠ, 9. siječnja 2019. u samostanu Naviještenja Gospodinova u Zagrebu, Držićeva 31/2, sestre katehistice su imale susret sa s. Lidijom Jurišić, zamjenicom provincijske predstojnice, i s. Ines Vujica, pročelnicom Vijeća za apostolat, koja je animirala i vodila susret. Sestra Lidija nam je prenijela pozdrave s. Kate Karadža, provincijske predstojnice, te izrazila svoju podršku i istaknula važnost ovog susreta. Na ovom susretu bile su prisutne sestre koje djeluju u Bosni: s. Vlatka Dujmović i s. Ivona Sliško i sestre koje djeluju u Hrvatskoj: s. Dragica Živković, s. Mara Matanović, s. Nikolina Mišković i s. Radmila Ilinović.
Susret smo započele meditacijom Stjepana Licea, „Vrijeme koje teče“. U svom kratkom izlaganju s. Ines se osvrnula na suvremeno zapadno društvo u kojem je prenaglašen individualizam, ravnodušnost i kriza identiteta. Suvremeni zapadni čovjek postaje sve više otuđen od Boga i čovjeka, ostaje bez transcendencije. Kao djeca svoga doba, svi smo na neki način pod utjecajem današnje globalizirane kulture koja, dok nam pruža vrednote i nove mogućnosti, može i ograničavati, uvjetovati pa čak i naškoditi. (Radost evanđelja)
Potom nas je s. Ines pozvala da se zaustavimo i vidimo kako se mi uspijevamo nositi s onim što nam svijet nudi? Kako uspijevamo, i uspijevamo li, izaći iz ovih napasti koje su prisutne u svijetu i oko nas, poput individualizma, pesimizma, otuđenosti i isključivosti? Kako ugrađujemo svoju osobnost i definiramo svoj identitet u ovom svijetu? Kojim kriterijima mjerimo sebe i ovaj svijet, kriterijima svijeta ili kriterijima Isusa Krista? Prepoznajemo li u svome životu tri zla na koje upozorava papa Franjo, a to su: pretjerani individualizam, kriza identiteta i opadanje gorljivosti u pastoralu? Sestre su se uključile u razgovor, te je svaka osobno i otvoreno pokušala vrednovati svoj rad. Iznijele smo osobna opažanja, pozitivna iskustva pastoralnog djelovanja ali i poteškoće s kojima se susrećemo kako na svom području djelovanja tako i u zajednicima gdje živimo. Nerazumijevanje unutar zajednica, nedostatak ljubavi i podrške od sestara zajednice može biti bijeg u individualizam. Ovo i ovakvo promišljanje je odredilo i temu sljedećeg susreta, a ona će biti na tragu povezanosti zajednice i pastoralnog djelovanja.
Na kraju, zaključile smo da su ovakvi susreti dragocjeni jer nam pomažu vidjeti gdje smo kao pojedinci i kao zajednica? Kamo idemo i što nam je činiti? Iskustvo koje smo podijele pomaže nam da se lakše nosimo sa izazovima koje društvo stavlja pred nas.
Naš ovogodišnji susret završile smo poticajnim riječima pape Franje: „Kateheta je kreativan te traži različita sredstva i oblike u navještaju. Lijepo je vjerovati Isusu, jer on je ‘put, istina i život’ (Ivan 14,6), koji ispunjava naše postojanje radošću i veseljem. Novi znakovi i oblici prenošenja vjere susreću se upravo u nastojanju da se drugima pomogne upoznati Isusa kao najveću ljepotu. Sredstva mogu biti različita, no važno je uvijek imati pred očima Isusov stil: Isus se prilagođavao osobama koje je imao pred sobom, kako bi ih približio ljubavi Božjoj. Potrebno je znati promijeniti se, prilagoditi se, kako bi poruka bila bliža, iako je uvijek ista, jer Bog se ne mijenja, ali obnavlja sve u sebi. U tom se stvaralačkom iznalaženju ne moramo bojati jer Isus ide ispred nas u tom zadatku. On je već u čovjeku današnjice, i tamo nas čeka“.
S. Radmila Ilinović

Sjednica Vijeća za apostolat
Članice provincijskog Vijeća za apostolat također u Držićevoj održale su i svoju redovitu sjednicu 10. siječnja. Nakon uvodne molitve, čitanja zapisnika s prethodne sjednice, nazočne su napravile reviziju na svim područjima apostolskog djelovanja u 2018. Svaka članica Vijeća osvrnula se na djelovanje u svom području rada. Zapaženo je da sestre ulažu zaista dosta truda iako je vidljivo da smo sve krhkije i sve nas je manje za poslove koje radimo na području apostolata. Osjeća se umor i preopterećenost jer zbog bolesti i životne dobi ne možemo kvalitetno raditi sve preuzete poslove, a potrebe su i očekivanja velika. Potrebno je sagledati svoje mogućnosti i pokušati ih ugraditi na polju apostolata koji nam je povjeren.
Sestra Mara Matanović, koordinatorica apostolata za Hrvatsku, istaknula je važnost suradnje župe, škole i obitelji, a osobno i sa zahvalnošću ističe dobru suradnju koju ima sa sestrama u Držićevoj, Kloštru Ivaniću, Sigetu, Pašmanskoj, Prekrižju i Čakovcu. Zajedno sa sestrama i suradnicima ima obiteljske susrete kojima je cilj, uz produbljivanje znanja o vjeri, također izmjena međusobnih iskustava i povezivanja. Redoviti je rad s djecom i roditeljima u župi i u školi.
Kako u Bosni tako i u Hrvatskoj sestre sudjeluju na franjevačkim smotrama zborova kao i na susretu dječjih župskih zborova (Zlatna harfa). Održana su i dva ljetna kampa: u Tučepima i u Dobretićima koji su zaživjeli već kao tradicionalni susreti s vrlo pozitivnim iskustvima sudionika – mladih i djece.
Sestra Ružica Oršolić prenijela je vrlo pozitivno iskustvo s područja medicine, iako je ovo područje vrlo malo zastupljeno po pitanju sestara naše Provincije.
Duhovni centar u Bugojnu ima različite ponude: individualni savjetodavni rad s klijentima koji vodi s. Ines Vujica, odgojno-molitveni seminari za djevojke različite dobi; biblijska zajednica u župi koju animira s. Ivanka Mihaljević; mjesečne duhovne obnove za odrasle. U održavanju odgojno-molitvenih seminara uz s. Ines i s. Ivonu Sliško uključene su i druge sestre.
Osim ovih posebnih susreta, svaka sestra u svojoj zajednici nastoji okupiti djecu, mlade i odrasle i u ovome vremenu izazova ponuditi duhovnu snagu, nadu i smisao.
Naš prvotni apostolat je život u zajednici iz kojeg bi trebale crpiti radost evanđeoskog poslanja. Ako se otvorimo djelovanju Duha Svetoga i njegovom svetom djelovanju bit ćemo istinski Kristovi nasljedovatelji i svjedoci, prvotno u zajednicama gdje živimo, a potom plodonosni u svim svojim apostolskim aktivnostima, zaključile su na kraju sjednice članice Vijeća za apostolat.
S.Vlatka Dujmović

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox