Sedamnaesti susret liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije održan je 18. svibnja 2019. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Sudjelovalo je 16 zborova iz svih dijelova dijeceze koji gaje višeglasno pjevanje. Među zborovima bili su i zborovi koje vode naše sestre: župe s. Ružica Marijić sa zborom župe Vareš i s.Ivana Džambas sa zborom župe Bugojno. A po prvi puta je nastupio i sarajevski župni katedralni zbor koji djeluje tek četiri godine, a započeo je na inicijativu tadašnjeg župnika vlč. Marka Majstorovića u suradnji sa sa sestrama naše zajednice. Danas zborom ravna s. Petronila Kovačević, sestra milosrdnica sv. Vinka Paulskog, a u zboru su i nadalje aktivne naše sestre. Dobrodošlicu svima poželio je organizator okupljanja vlč. Marko Stanušić. Zahvalio je svima na ljubavi koju pokazuju pjevanjem u svojim župnim zajednicama tijekom liturgijskih slavlja.

Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je predslavio generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević, delegat nadbiskupa metropolita vrhbosanskog Vinka kardinala Puljića, uz koncelebraciju profesora liturgijske glazbe na Franjevačkoj teologiji fra Slavka Topića te župnika iz sarajevske katedrale, Brčkog i Briješća preč. Mate Majića, preč. Damira Ivanovića i vlč. Josipa Vajdnera.

Uvodeći u sveto misno slavlje tajnik Tomašević istaknuo je da gotovo nijednog dana kao na ovom zborovanju ne pjeva tako skladno cijela katedrala kada liturgijsko pjevanje animiraju svi okupljeni zborovi predvođeni Katedralnim mješovitim zborom „Josip Stadler“ i zborom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Mons. Tomašević u prigodnoj homiliji prenio je svima „najiskrenije pozdrave pastira mjesne Crkve vrhbosanske, nadbiskupa kardinala Vinka koji, zbog brojnih drugih obveza nije mogao biti s nama“. Zahvalio je svim članovima okupljenih zborova što su došli u sarajevsku prvostolnicu napominjući da je i to, kao i dolazak na probe pjevanja, uvijek vezano uz odricanje iz ljubavi prema Bogu i liturgijskom pjevanju. „Sveti Augustin kaže da je ‘pjevanje vlastito onomu tko ljubi’. Danas smo se sabrali u ovoj katedrali posvećenoj Srcu Isusovu kao osobe ljubavi koje nastoje Boga ljubiti svim srcem i u toj ljubavi u bližnjima svoji prepoznati braći i sestre u zajedničkom hodu prema vječnom životu i vječnoj sreći. (…) I ovo je blagoslovljena prigoda da se okupimo iz raznih dijelova naše Vrhbosanske nadbiskupije i da, kao osobe ljubavi, podijelimo jedni s drugima radost zbornog pjevanja tijekom Misnog slavlja i nastupa svakog od prisutnih zborova nakon Svete mise“, kazao je mons. Tomašević ističući da okupljeni zborovi predstavljaju sve koji pjevaju u na liturgijskim slavljima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i cijelu biskupijsku zajednicu.

Nakon Svete mise uslijedio je Koncert duhovne glazbe. Program je vodila sestra Služavka Malog Isusa Nikolina Džavić, juniorka. Nakon koncerta podijeljene su zahvalnice voditeljima zborova. Sve je završeno zajedničkim druženjem i objedom u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije. Ravnatelj doma vlč. Fabijan Stanušić te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa zajedno s ekonomom vlč. Ivanom Ivančevićem potrudili su se da se svi okupljeni osjećaju kao u svom domu. (kta/ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox