U subotu 2. prosinca 2023, u Duhovnom centru u Bugojnu upriličen je susret kućnih predstojnica s Provincijskom upravom. Dan poslije Izvanrednog provincijskog kapitula na kojemu je izabrana treća provincijska savjetnica i koji je bio i prigoda za kraći pregled života i djelovanja Provincije, na godišnjem susretu kućnih predstojnica razmatrana su aktualna pitanja iz života u „bazi“, u svim zajednicama Provincije.

Provincijska predstojnica s. Željka Dramac pozdravila je okupljene predstojnice iz Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, podsjećajući da je prethodnoga dana slavljen Izvanredni provincijski kapitul na kojemu je izabrana treća provincijska savjetnica s. Kristina Marijanović, koja je bila nazočna i na ovome susretu uz druge članice Uprave, s. Miru Bliznac, s. Snježanu Pavić i s. Ivanu Pavlu Dominković. U drugom dijelu susreta pridružila se i s. Lidija Jurišić, provincijska ekonoma, te priopćila sestrama važnije informacije i dala upute s obzirom na vremenita dobra.

Sestra Željka je priopćila predstojnicama da smo prethodnoga dana Kapitulu priopćile informacije s obzirom na provođenje Odluka i preporuka Redovitog provincijskog kapitula 2021. kao i Smjernica za život i djelovanje 2023-2027.

Istaknula je kako je i susret kućnih predstojnica s Provincijskom upravom izraz zajedništva i jedinstva Provincije, prilika da podijelimo radosti i poteškoće, da se međusobno hrabrimo i potičemo na dobro, da rastemo u zahvalnosti za dobra koja imamo iz dara zajedništva. Pozvala je potom sestre da svaka ponaosob priopći aktualnosti iz života svake zajednice, te da kaže osobni doživljaj stvarnosti, koliko radosti ima među nama i s kojim poteškoćama se suočavamo, na koji način smo prisutne u mjesnoj Crkvi i djelu evangelizacije. Sestre su podijelile informacije, svoja razmišljanja i stavove, pri čemu se očitovalo da dijelimo slične poteškoće. Očitovala se i različitost zajednica s obzirom na mjesta u kojima živimo i djela apostolata koja vršimo. Brizi za nemoćne i sestre starije dobi posvećuje se pozornost u našim zajednicama, no ovo pitanje zahtijeva od nas otvorenost za drukčija rješenja, s obzirom na mogućnosti u prilikama u kojima živimo. Koliko su djela apostolata i prisutnost sestara u mjesnim Crkvama prepoznata, posvjedočile su sestre priopćavajući konkretne primjere iz života i susreta s ljudima u mjestima u kojima djeluju. Nakon euharistijskog slavlja u podne koje je predslavio bugojanski župnik fra Ivan Pilić i zajedničkog objeda nastavile smo rad.

Provincijska predstojnica je zahvalila sestrama za otvorenost, za služenje i brigu o sestrama i zajednicama, često i u nedostatku potrebne snage, te ih potaknula da se oslanjaju na sestre u kućnom savjetu i da potiču raspoloživost svih sestara prema njihovim mogućnostima.

Govoreći o duhovnosti i trajnome odgoju priopćila je da je Generalni kapitul u srpnju 2023. usvojio zaključni dokument Osluškujući Duha Svetoga, hodimo zajedno u novosti života te predložila sestrama da ga čitaju, zajedno upoznaju i o sadržaju razgovaraju na odgojno informativnim kućnim sastancima.

Na kraju ovog susreta provincijska predstojnica s. Željka pozvala je sestre da se na razini svake zajednice i mjesne Crkve kroz sljedeću 2024. godinu uključe u pripravu za proslavu Velikog jubileja 2025. pod geslom Hodočasnici nade, da se zajedno odazovemo pozivu Dikasterija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života na pripravu za Jubilej posvećenog života 2025. pod geslom Hodočasnici nade na putu mira. Pozvala je da ova priprava bude ujedno i priprava za slavlje franjevačkih 800. obljetnica koji će svoj vrhunac imati u Velikom jubileju, 800. obljetnici smrti sv. Franje 2026.

Sa sestrama iz Uprave i s kućnim predstojnicama, zahvalnost za doček i sestrinsko gostoprimstvo izrazila je zajednici sestara u Bugojnu, na čelu s kućnom predstojnicom s. Ivankom Mihaljević. Obogaćene susretima i posredovanim nam poticajima, uputile smo se svojim kućama, u svoje zajednice, s Božjim blagoslovom započeti novo Došašće.

 

s. Marina Jurišić

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox