U župnoj crkvi sv. Josipa u župi Lištani, u Livanjskom polju, održano je 30. ožujka 2019. tradicionalno zborovanje crkvenih zborova Banjolučke biskupije. Sudjelovali su zborovi iz župa: Bihać, Banja Luka-katedrala, Jajce, Livno, Bila, Podhum, Glamoč, Ljubunčić, Livno-Gorica, Čuklić i Lištani. Kao voditeljice zborova sudjelovale su i naše sestre koje djeluju u župama banjolučke biskupije.
Program zborovanja se sastojao od dva dijela – zajedničko euharistijsko slavlje i pojedinačni nastup svakog zbora. Lijepa obnovljena župna crkva bila je – kao nikada ranije – dupkom ispunjena pjevačima. Koncelebrirano sveto misno slavlje predslavio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica u koncelebraciji domaćeg župnika vlč. Ive Martinovića, župnika i livanjskog dekana fra Vinka Sičaje i još šestorice svećenika. Zborovima je dirigirala s. Blanka Jeličić, a svirala je s. Damjana Kovačević, dugogodišnja organizatorica godišnjeg zborovanja crkvenih zborova u Banjolučkoj biskupiji.
Župnik Martinović je na početku misnog slavlja izrazio svima srdačnu dobrodošlicu i svoju radost što zajedno sa svojom župom može ove godine ugostiti crkvene zborove nakon prošlogodišnjeg zborovanja dječjih zborova „Zlatna harfa“ iz cijele biskupije. Također biskup Komarica je zahvalio svim članovima zborova, voditeljima i župnicima na trudu tijekom cijele liturgijske godine i na ovogodišnjem zajedničkom zborovanju.
Ove godine tema zborovanja je „Korizma“, te su sve pjesme i za vrijeme euharistijskog slavlja i u nastupima zborova bile korizmene. Impresivno i dirljivo je bilo slušati dobro usklađeno zajedničko pjevanje svih zborova dobro probranih liturgijskih pjesama. To je istaknuo i Biskup u svojoj prigodnoj propovijedi, pohvalivši zborove i pjevanje po župama cijele biskupije da se drže liturgijskih propisa. Ohrabrio je sve da tako rade i ubuduće. Posebno je zahvalio voditeljima zborova i biskupijskoj koordinatorici crkvenog pjevanja s. Damjani.
U pojedinačnim nastupima zborova nakon svete mise izvedena su djela domaćih skladatelja, nekoliko drevnih pučkih korizmenih napjeva te nekoliko skladbi stranih kompozitora. Cjelokupno zborovanje proteklo je u izuzetno lijepom ozračju.
Na kraju je uslijedila i zajednička gozba ljubavi koju je zajedno sa svojim župljanima organizirao domaćin vlč. Ivo Martinović. (kta/ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox