Sedmi susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine održan je 24. travnja 2012. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu. Predsjedao je biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su svi biskupi osim, iz zdravstvenih razloga, spriječenog biskupa mostarsko- duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. dr. Ratka Perića, te svi provincijalni poglavari i poglavarice Bosne i Hercegovine.


Sudionici susreta su informirani o inicijativama koje su pokrenute na biskupijskim razinama s ciljem priprave na Godinu vjere koja će započeti 11. listopada 2012. na pedesetu obljetnicu otvorenja Drugoga vatikanskog koncila. Također su upoznati s početkom priprave Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije imajući u vidu da je u toj dijecezi u tijeku i obilježavanje Godine vjere na dijecezanskoj razini. Sudionici susreta su izrazili potrebu da se na svim razinama poradi na što dubljem upoznavanju vjere i njezinom provođenje u konkretnom životu u duhu nove evangelizacije.


Saslušano je i izvješće sa susreta ravnatelja/ica i predstavnika dječjih vrtića u vlasništvu crkvenih institucija u BiH koji je održan 14. prosinca 2011. u Sarajevu na temu financiranja dječjih vrtića. U izmjeni razmišljanja tražen je najučinkovitiji način da se pomogne osnivačima spomenutih vrtića u nastojanju da ostvare svoje pravo na sufinanciranje iz proračuna nadležnih državnih organa. Biskupi su podržali osnivanje asocijacije dječjih vrtića u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja bi imala svog predstavnika u Povjerenstvu Biskupske konferencije BiH za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama i vjeronauk u osnovnim i srednjim školama.


Biskupi su primili na znanje prijedlog redovničkih poglavara i poglavarica da Biskupska konferencija imenuje svog povjerenika za redovništvo s ciljem bolje i učinkovitije suradnje.


Razmatrajući potrebu davanja smjernica za istupanje svećenika, redovnika i redovnica u medijima, sugovornici su pozvali članove svojih zajednica da odgovorno i zauzeto koriste i tu mogućnost za novu evangelizaciju posebno u predstojećoj Godini vjere. Izrazili su spremnost ponovno potaknuti članove svojih biskupijskih i redovničkih zajednica da i u sredstvima društvenih priopćivanja istupaju u duhu Evanđelja i crkvenih smjernica s ciljem izgradnje međusobnog zajedništva i na dobro svih s kojima žive. Ukazali su posebno na potrebu da svi predstavnici Crkve, u stvarima koje nisu izravno vezane uz vjerska pitanja, iznose vlastita mišljenja u duhu poštivanja dostojanstva drugih i različitih mišljenja.


Biskupi su saslušali izvješće s Desetog plenarnog zasjedanja Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, održanog 25. veljača 2012. u Karmelu sv. Ilije u Buškom Blatu tijekom kojeg su razmišljali na temu restrukturiranja redovničke prisutnosti. Poseban naglasak stavljen je na intervent apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini nadbiskupa Alessandra D’Errica koji je tom prigodom ukazao na potrebu da redovnici i redovnice, pred izazovima sekulariziranog društva, nastave biti nadasve svjedoci duhovnih vrijednosti kao i na potrebu bolje suradnje i većeg razumijevanja između redovničkih i dijecezanskih struktura. Istaknuto je i da je na spomenutoj Skupštini izraženo mišljenje kako bi bilo dobro da se pokrene održavanje sinode na razini krajevne Crkve u Bosni i Hercegovini.


Tijekom susreta razmatrano je i pitanje zdravstvenog, socijalnog i mirovinskog osiguranja svećenika, redovnika i redovnica. Izražena je želja da se ubrza pozitivno rješavanje toga pitanja.


Biskupi su ponovno izrazili zahvalnost svim članovima redovničkih zajednica za njihov dragocjeni doprinos na raznima poljima djelovanja i življenja vlastite karizme. (kta)


                            
Sarajevo, 24. travnja 2012.


Tajništvo BK BiH

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox