„Tu pedesetu godinu proglasite svetom.“

Lev 25,10

Jubilejska godina je sveta godina. Za nas jedanaest setara, s. Gizelu Dolić, s. Norbertu Brdar, s. Silveriju Bošnjak, s. Gordanu Stanić, s. Ivanku Kolar, s. Inocentu Stipić, s. Esteru Marijić, s. Anđu Marijan, s. Tihomiru Kljajić, s. Magdalenu Pranjić i s. Izabelu Puljić ova godina je sveta. Našu proslavu 50. obljetnice redovničkog  života započele smo duhovnom obnovom od 23. do 28. srpnja, koju je animirala s. Lidija Jurišić, zamjenica provincijske predstojnice. Na početku našeg susreta razmišljale smo nad Biblijskim tekstom iz 25-tog poglavlja Levitskog zakonika, koji govori što je značio jubilej za izraelski narod. U Novom zavjetu Isus Krist se predstavlja kao onaj koji u potpunosti ispunja stari jubilej navješćujući radosnu vijest siromasima, sužnjima oslobođenje, vid slijepima, proglašujući godinu milosti Gospodnje. (Usp. Lk 4,16—21). “Radujte se i kličite…” (Mt 5,12), rekao je Isus u Propovijedi na gori. Zašto bismo se trebale radovati, zašto klicati pitale smo se ovih dana i zahvaljivale za Božju prisutnost u našim životima. O putu istinske sreće na koju smo pozvane govore nam blaženstva koja smo jedno po jedno razmatrale kroz ove dane.

U petak, 27. srpnja, posjetile smo franjevački samostan i muzej u Fojnici kao i našu nedavno obnovljenu kuću te prelijepo selo Deževice poznate po vrelu svetog Jakova Markijskog.

Euharistijsko slavlje vrhunac naše proslave u nedjelju, 29. srpnja, predslavio je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srbrene, u koncelebraciji fra Nikice Vujice, koji je izrekao prigodnu homiliju, i mons. Mate Zovkića. Fra Nikica je u homiliji pozvao nas sestre da se prisjetimo svojih prvih koraka u ovoj redovničkoj zajednici, na oblačenje redovničkog habita, na odgovor Gospodinu evo me! –  ovdje sam! To znači: „ovdje sam sa svojim životom, svojom nadom, sa svojim očekivanjima i strahom, sa svojim svjetlom i sjenom. Vi sačinjavate posebnu zajednicu, a u toj zajednici treba vladati tolerancija i međusobno poštivanje. Sestre moraju jedna drugu pomagati u redovničkoj službi. Za svaku sestru je jako važno da zna: ja nisam sama, imam podršku, mogu je dobiti i dati. Evo me i evo nas da zajednički služimo Bogu.“ Čestitajući na zlatnom jubileju, pozvao nas je na življenje dobrote, na svetost na sve moguće načine!

Za vrijeme euharistijskog slavlja obnovile smo svoj da Bogu, Crkvi i zajednici pred provincijskom predstojnicom s. Katom Karadža i okupljenim sestrama koje su došle s nama proslaviti naš zlani jubilej. U molitvama okupljene zajednice na poseban način bila je prisutna s. Tihomira Kljajić koja zbog zdravstvenih poteškoća nije mogla biti s nama kroz ove dane.

Na kraju msnog slavlja riječ pozdrava nam je uputila provincijska predstojnica s. Kata naglasivši kako vjeruje “da je unutač poteškoćama koje ispunjavaju jedan ljudski život upravo osjećaj zahvalnosti za dobročinstva koja ste – svaka na svoj način – primale kroz proteklo razdoblje ono što treba obuzimati vaša srca i što sada osjećate”. Također, riječima sv. Pavla pozvala nas je da „sa svom poniznošću i blagošću, sa strpljivošću živite dostojno poziva kojim ste pozvani! Podnosite jedni druge u ljubavi, trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira. (Ef 4, 1-4). (…) To je put kršćanskog ostvarenja. To je put redovničkog života – to je put življenja svetosti. (…) Svetost je smjelost, evangelizatorski polet koji ostavlja za sobom trag na ovom svijetu.” Uz čestitke na zlatnom jubileju, zahvalila je sestrama “za sve dobro koje ste u raznim službama i na raznim mjestima mnogima dobra učinile i tako mnoge živote oplemenile. Budite pronositeljce mira i radosti u služenju zajednici i svima kojima ste poslane”, a poticaje koje smo primile da nam budu putokaz i za sljedeće godine našega redovničkoga života.

Ugodne trenutke zajedništva, radosti i slavljenja Boga za prijeđeni put nastavile smo uz zajednički objed s našim uzvanicima uz pjesmu i prigodne čestitke fra Joze i mons. Zovkića. Uime slavljenica riječi zahvale je izrekla s. Gordana Stanić. Zahvaljujemo dobrom Bogu koji nas je pozvao da mu služimo, svaka prema svojim mogućnostima, primljenim darovima i vlastitim predanjem. Svaka od nas pojedina zna što je doživjela kroz ove godine. Bilo je borbe, boli i suza. Bilo je nebeskih darova, snage i radosti. Hvala Gospodinu za velikodušno darivanje, za njegovu blizinu kroz ovih 50 godina. Molimo da nas i dalje prati i vodi. On je naš a mi njegove.

Najsrdačnije zahvaljujemo sestrama sa kojima smo kroz ovo vrijeme živjele i radile. Hvala svima s kojima smo život dijelile. Hvala za razumijevanje, podršku i pouku na putu života. Zahvaljujemo za milosne dane duhovne pripreme koje smo provele u provincijskoj kući. Hvala za ljubav koju smo doživjele počevši od kuhinje, posluživanja te peglanja naših kuta. Odlazimo iz Sarajeva osvježene i duhovno i tjelesno. Pune smo lijepih doživljaja ne samo među sestrama, nego smo lijepe i srdačne susrete doživjele i na ulicama Sarajeva. Hvala dragom Bogu i svima s kojima smo život dijelile i nastavljamo dijeliti!

Uime sestara jubilantkinja, s. Gordana Stanić

 

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox