Tajnik za sjemeništa pri Kongregaciji za kler nadbiskup mons. Jorge Carlos Patrón Wong, 6. listopada 2018. u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu susreo se sa svećenicima, redovnicima i redovnicama. Susret su organizirali Vijeće za bogoslovna i mala sjemeništa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije. Uime naše Provincije na susretu je sudjelovala naša s. Marija Tomić.
Pozdrav svim svećenicima, redovnicima i redovnicama uputio je predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, koji je posebno zahvalio nadbiskupu Wongu na dolasku u glavni grad Bosne i Hercegovine kako bi se susreo ponajprije s odgojiteljima u bogoslovnim i malim sjemeništima te s bogoslovima i sjemeništarcima kao i sa svećenicima, redovnicima i redovnicama.
Nadbiskup Wong zahvalio je kardinalu Puljiću na pozivu te prenio pozdrav prefekta Kongregacije za kler kardinala Benaiamina Stelle. U svom izlaganju, naslovljenom prema riječima sv. Pavla apostola iz Druge poslanice Timoteju: „Raspiruj milosni dar Božji koji je u tebi“ (1,6), nadbiskup Wong govorio je o trajnoj formaciji u novom dokumentu: Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi (Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis). Kazao je da svi u svećeništvu i redovništvu osjećaju kako ih dar zvanja nadilazi i dolazi odozgor, „poput plamena koji gori u našim srcima, oblikuje nas i čini nas pastirima prema Srcu Kristovu“. Dodao je da Bogu posvećene osobe iz iskustva u svom ljudskom tijelu osjećaju potrebu „božanskog kipara“ koji će trajno, kako kaže prorok Ezekijel, iz njihova tijela vaditi „srce kameno“ i davati im „srce od mesa“.
Nadbiskup Wonge podsjetio je da se u spomenutom dokumentu ističe kako biti svećenik znači biti pozvan na poseban način slijediti Gospodina i živjeti iskustvo intimnog odnosa s Isusom Svećenikom te dopustiti da ga Krist potpuno preoblikuje i dođe do osjećaja i stavova koji proizlaze iz Srca Kristova. „To je korijen trajne formacije: biti pozvan na svećeništvo jest događaj koji dotiče i tiče se naše osobe u svim njezinim dimenzijama i cjelokupnosti našeg života u svim njegovim fazama; zamislimo, dakle, nešto poput prizme: baza na kojoj smo utemeljeni je Isus Dobri Pastir koji nas je pozvao na ministerij i, povezane jedna s drugom na skladan način, tu su razne dimenzije našega života – ljudska, duhovna, intelektualna i pastoralna – ali i različite faze u kojima se one odvijaju, to jest hod u sjemeništu, ređenje, počeci ministerija, srednja dob sa svojim proturječjima i pastoralnim i duhovnim izazovima te, konačno, ono što, sjećajući se naslova dobre knjige, volim zvati ‘svećenikova jesen’ odnosno godine starosti i starenja“, kazao je nadbiskup Wong te se osvrnuo na učenje pape Franje na tu temu.
Nadbiskup Wong progovorio je i o trajnoj formaciji te stupnjevitom i cjelovitom hodu ističući da je svećenički život usklađivanje s Kristom pa tako ni formacija, prema riječima pape Franje, „ne može biti dovršen zadatak, jer svećenici nikada prestaju biti Isusovi učenici, oni koji ga slijede“. Istaknuo je da trajna formacija nije samo nužnost i nezaobilazna dužnost svećenika nego još više „kontinuirano obraćenje srca, osobni ljudski dodir koji je odraz nježnosti i samilosti Isusa, solidna duhovnost koja svoj ministerij ukorjenjuje u vjeri i molitvi, sposobnost teološko-pastoralnog čitanja događaja života i Crkve“. Progovorio je i o svećeničkom bratstvu kao mjestu trajne formacije te izazovima i mogućnostima koje su s tim povezane. Ukazao je na rizike koje sa sobom nosi razmišljanje o sebi i svom svećenstvu na izoliran i individualistički način zaboravljajući na pripadnost Crkvi i prezbiteriju. Istaknuo je potrebu da svećenici, redovnici i redovnice osjećaju s Crkvom u skladu s njezinom drugom tradicijom poslanja drugima i služenja zajednici.
Susret je završen zajedničkom molitvom u crkvi sv. Ćirila i Metoda i zajedničkim druženjem u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. (kta/ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox