U suradnji s Franjevačkom mladeži Bosne Srebrene u našem samostanu Gospodinova preobraženja u Varešu od 31. svibnja do 2. lipnja 2024. godine održan je vikend susret za djevojke pod geslom „Raduj se!“. Susret su vodile s. Iva Klarić, s. Vesna Bošnjak, s. Suzana Benković i s. Rahela Mihaljević. Sudjelovalo je jedanaest djevojaka iz Viteza, Busovače, Jajca i Vareša.

Okupile smo se u petak u večernjim satima. Nakon večere uslijedila je molitva krunice u našoj kućnoj kapeli koju su predmolili naši štićenici iz „Male škole“ zajedno sa s. Vesnom koja je svirala na gitari. Sljedeća točka bila je upoznavanje uz interakciju sa slikama koje je vodila s. Vesna, a prije počinka djevojke su imale još prilike za druženje i upoznavanje.

U subotu smo započele s Jutarnjom molitvom u našoj kapeli zajedno sa sestrama zajednice. Djevojkama je to bilo novo iskustvo molitve na ovaj način. Do podne je uslijedio nagovor o sv. Klari Asiškoj, njezinom životu i pozivu koji je vodila s. Iva, a rad u grupama i aktivnosti pripremila je s. Suzana. Djevojke su aktivno sudjelovale u svemu i vrijeme nam je jako brzo prolazilo. U popodnevnim satima uputile smo se na izlet u svetište Gospe Olovske gdje nas je dočekao fra Marijan Petričević, OFM. Najprije smo izmolile Krunicu Božanskog milosrđa, a zatim je uslijedila sv. Misa koju je predslavio fra Marijan. U zajedničkom druženju nakon mise fra Marijan nam je govorio o važnosti i bogatoj povijesti ovih krajeva i samog svetišta. U predvečerje smo se uputile nazad za Vareš kako bismo bile dijelom oglednog sata Glazbene radionice naše s. Ružice Marijić, koja vrijedno cijelu godinu radi s djecom iz naše „Male škole“, ali i drugom djecom iz Vareša. Također je upriličena i predstava „Ruža i trn“ koju je s našim štićenicima spremila s. Rahela. Radost i smijeh nastavili su se u rekreaciji kroz razne igre koje su pripremile i vodile s. Iva i s. Suzana. Dan smo završile euharistijskim klanjanjem u samostanskoj kapeli.

Zadnjeg dan, u nedjelju s. Rahela je animirala molitvu Lectio Divina u kojoj smo meditirale nad evanđeljem toga dana (Mk 2,23 – 3,6). Uslijedila je evaluacija susreta kroz iste slike (interakciju) koje smo imale prvi dan. Djevojke su imale priliku izraziti svoje osjećaje i dojmove s ovog susreta.  Bilo ih je uistinu lijepo slušati što su kroz ovaj kratki susret uspjele doživjeti. Nekima od njih su se „razbile“ predrasude s kojima su došle te su izrazile želju za novim susretima.

Za ovaj susret i za sve milosti zahvalile smo na svečanom euharistijskom slavlju u župnoj crkvi koje je vodio fra Tomislav Brković, župni kapelan. Nakon mise obišle smo staru crkvu Sv. Mihovila Arkanđela u Varešu, najstariju katoličku vjersku građevinu u Bosni i Hercegovini, koja je pod zaštitom UNESCO-a i Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH. Susret smo završile ručkom u našoj samostanskoj blagovaonici zajedno s djecom i sestrama  ove zajednice.

Zahvalne Bogu na ovako lijepom susretu koji nas je sve obogatio, molimo da nas i nadalje vodi svojim putem, a to će biti moguće jedino ako budemo spremni i  poučljivi njegovu vodstvu, poput sv. Klare i sv. Franje.

s. Vesna Bošnjak

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox