U nedjelju 1. listopada 2023.  osvanuo je radostan dan za našu Provinciju, za našu Družbu i cijelu Crkvu. Naša novakinja Mateja Mihaljević iz Tomislavgrada, nakon godine dana provedene u kušnji novicijata u zajednici u Kloštar Ivaniću položila je svoje prve redovničke zavjete te uzela ime s. Rahela. Svečano misno slavlje uz obred polaganja zavjeta u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla u Livnu predvodio je fra Bruno Ćubela, prof. moralne teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor u zajedništvu sa sestrama, pod ravnanjem s. Jelice Dolić.

U svojoj propovijedi fra Bruno je ukazao na tri glagola koja su važna za ostvarenje redovničkog puta – živjeti, prigrliti i prikazati. Glagol živjeti vezao je uz zavjet čistoće. Mi kao redovnici svjedoci smo i bračne čistoće, jer našu spolnost koja je dar i blagoslov želimo vratiti Bogu neokaljanu. Zatim je glagol prigrliti vezao uz zavjet siromaštva i Kristov križ. Savjetovao je s. Raheli da živi u nadi uskrsnuća, pa će tako biti lakše pridonijeti blagostanju cijele zajednice i Crkve i biti nenavezan na materijalno. I zadnji glagol prikazati fra Bruno je povezao sa zavjetom poslušnosti, teško je ponekad progutati svoj ponos, istaknuo je propovjednik, i pronaći balans između visokog mišljenja o samom sebi i osjećaja manje vrijednosti. U opsluživanju ovih evanđeoskih savjeta računaju se plodovi, baš kao smo čuli i u evanđeoskom ulomku: volju očevu izvršio je onaj sin koji je rekao: „Neću!“, ali se kasnije predomislio i ipak otišao u vinograd.

Nakon propovijedi uslijedio je čin zavjetovanja. Sestra Rahela je pred  provincijskom predstojnicom s. Željkom Dramac izrekla obrazac zavjetovanja, a potom je slijedilo je stavljanje koprena i primanje Pravila trećeg samostanskog reda svetog Franje Asiškog i Konstitucija Družbe.

Na kraju svečanog misnog slavlja svoju čestitku s. Raheli uputila je i s. Željka, provincijska predstojnica. “Kad je sv. Franjo jednoga dana na misi čuo što Krist u evanđelju govori učenicima koje šalje propovijedati, naime da ne stječu zlata ni srebra, da ne nose na put torbe, ni štapa ni kruha, da nemaju obuće ni dviju haljina (usp. Mt 10,9–10; Mk 6,8–9), ispunjen radošću reče: »To je ono što tražim, to je ono za čim čeznem svom dušom!« Radujemo se, draga s. Rahela, što si i ti prepoznala da isto hoćeš, da si otkrila svoju čežnju da kroz život hodiš u slobodi, da si izabrala put na kojemu ti neće trebati mnogo, a na kojemu ulažeš sve.  Zahvaljujemo Bogu danas i molimo za tebe da ustrajno čuvaš dar poziva koji si odlučila živjeti s nama u našoj zajednici. Poći ćeš u Vareš i pridružiti se sestrama koje su posvećene djeci i mladima, poći ćeš u njihovo siromaštvo, brinuti o njima i pratiti ih, biti s njima, odgajati ih za život, u zajednici vjernika u župi, među tamošnjim građanima, u miru i dijalogu sa svima. Da i ti budeš poučljiva, da dopuštaš da i oni tebe poučavaju, da budeš otvorena za iznenađenja na putu koji još uvijek započinješ, da se ne obeshrabriš kad je teško – to je naša želja za tebe” – kazala je s. Željka.

Uz zahvalu propovjedniku fra Bruni na riječima poticaja novozavjetovanoj sestri Raheli, zahvalila je i goričkom gvardijanu fra Marku Ešegoviću, župniku iz rodne župe s. Rahele fra Hrvoju Miletiću i ostalim svećenicima. Zahvalila je također i sestrama iz zajednica u Livnu i Kloštru Ivaniću,  odgajateljicama s. Mariji Mihaljević i s. Ani Antolović,  njezinim roditeljima Ivanu i Ružici i cijeloj obitelji, te svima koji su je podupirali na njezinom putu.

Slavlje se nastavilo u našem samostanu Krista Kralja na Gorici, uz ručak koji su organizirale sestre u kući s kućnom predstojnicom s. Suzanom Milardović.

Molimo za našu s. Rahelu i želimo joj mir i ustrajnost!

S. Marina Jurišić

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox