Pedesetu obljetnicu redovničkog života ove godine proslavile su naše sestre: s. Jela Piljić, s. Lucija Bosankić, s. Luja Baotić, s. Dragica Ljubos, s. Zora Vukadin, s. Staza Marijanović, s. Lucija Ljubos, s. Mara Antunović, s. Terezija Batarilo, s. Ankica Perković, s. Dragica Tikvić i s. Ružica Marijić. Ovogodišnjem slavlju pridružile su se i prethodna generacija jubilantkinja: s Lucijana Bobaš, s. Anica Jozić i s. Marica Mrkonjić.

Za proslavu obljetnice sestre su se pripremale u našem samostanu u Tučepima od 6. do 13. listopada. Voditelji duhovne obnove bili su fra Ante Vučković, OFM i s. Lidija Jurišić. Svečano euharistijsko slavlje u subotu, 14. listopada, predvodio je fra Ivan Bradarić, OFMConv.

Oslanjajući se na liturgijske tekstove svetkovine sv. Franje u svojoj homiliji pozvao je sestre da se ne ponose svojim sposobnostima, umijećima, važnim poznanstvima, nego, poput sv. Pavla i sv. Franje, križem Gospodina našega Isusa Krista. Također je fra Ivan potaknuo sestre da po primjeru serafskog oca Franje poprave crkvu, pisano velikim i malim slovom. Pozvao ih je da poprave Crkvu svoju katoličku, ali prije svega da poprave svoju crkvu – sebe, svoj život, hram Duha Svetoga, svoju nutrinu… Završavajući svoju homiliju kazao je: Dok slavimo ove veličanstvene jubileje sestara koje su sav svoj život posvetile Bogu u službi Crkvi i svojoj kongregaciji, evo nam zadaće za svakoga od nas: „Idi, i popravi moju kuću!“

U ovom euharistijskom slavlju sestre su se na poseban način spomenule s. Staze Marijanović koja zbog bolesti nije mogla sudjelovati, te pokojne s. Ružice Mandić, ali i drugih bolesnih i pokojnih sestara.

Na koncu euharistijskog slavlja jubilantkinjama i svima prisutnima obratila se provincijska predstojnica s. Željka Dramac. Čestitajući sestrama na ustrajnosti i zahvaljujući za svaku pojedinu između ostalog je kazala: Velika ste novicijatska skupina, prije 50 godina po vama je naša Provincija bila mlada i snažna, danas možemo reći da je po vama stamena, mudra, postojana… I u vašim sedamdesetima „Bog vam je dao milost da radite“, da  služite Bogu služeći sestrama i bližnjima, današnjem čovjeku, Crkvi u svijetu danas… Neka vas Gospodin podrži i podari vam snagu i vedrinu duha… (…) Zahvaljujemo Bogu za vas, moleći ga da vas krijepi i nadalje kako biste život živjele kao dar i odnosile se tako prema životu svojih bližnjih i svih stvorenja….

Svoju čestitku s. Željka je zaključila je sa željom da poput sv. Franje pazimo da iznad svega da imamo Duha Gospodnjega i njegovo sveto djelovanje. Ove riječi sv. Franje poticaj su vama i svima nama da ostanemo budne, da budemo na izgradnju zajednice, one u kojoj živimo, na izgradnju Provincije i naše Družbe, a tako i na izgradnju Crkve u kojoj će se u ove dane kroz mnoštvo glasova koji će se čuti na Sinodi „probijati“Duh Božji, Duh Sveti, životvorni. Njegovo djelovanje molimo i svima nama koji smo s vama u slavlju vašeg zlatnog jubileja u 800. obljetnici Potvrđenog pravila manje braće i Franjinog Božića u Grecciu….

Nakon čestitanja i zajedničkog fotografiranja svečano ozračje nastavilo se i za zajedničkim objedom. Izmjenjivale su se pjesme s čestitkama sestara koje su pristigle iz Generalne kuće, zajednica iz Provincije te članova rodbine sestara. Uime svih slavljenica s. Terezija Batarilo je izrekla riječi zahvale svima koji su doprinijeli ljepoti ovoga dana, ali i svima onima koji su bili dio njihovog redovničkog puta dugog 50 godina.

Za našu s. Stazu Marijanović, koja zbog bolesti nije mogla doći u Tučepe, sestre zajednice u Kloštru Ivaniću toga dana organizirale su proslavu, tako da smo u duhu bile povezane i ujedinjene.

Po zagovoru sv. Franje i sv. Klare neka Gospodin blagoslovi naše jubilantkinje, našu Provinciju i Družbu kako bismo mogle popraviti njegovu Crkvu!

 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox