Uz spomendan mučeništva sv. Ivana Krstitelja u narodu poznatu kao Glavosjek sv. Ivana, 29. kolovoza 2019., u župi i svetištu sv. Ivana Kristitelja u Podmilačju proslavljene su i tri obljetnice: 50 godina djelovanja nas, Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, upravo u ovoj u župi koja svake godine okupljajući tisuće hodočasnika poziva na mir i obraćenje; 20 godina sestarskog samostana „Presvetog Trojstva“ u Jajcu te 25 godina svećeničke službe fra Filipa Karadže, župnika i upravitelja svetišta. Euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup mons. Luigi Pezutto. Liturgijsko pjevanje animirao je združeni zbor župa Podmilačje i Jajce. Na misnom slavlju koncelebriralo je dvadesetak svećenika uz sudjelovanje franjevačkih novaka zajedno sa svojim odgojiteljem, većeg broja vjernika iz ovoga kraja, provincijska predstojnica s. Kata Karadža i zamjenica provincijske predstojnice s. Lidija Jurišić, sestre iz zajednice u Jajcu te nekoliko sestara rodom iz župe Podmilačje.
Župnik je pozdravio Nuncija kao i sve nazočne i izrazio radost rekavši „da smo se okupili oko drevne crkve posvećene sv. Ivi s početka 15. stoljeća koja svjedoči o našoj slavnoj kraljevskoj i katoličkoj povijesti ove zemlje i njezinom neprekinutom katoličkom identitetu i kontinuitetu od prvih kršćanskih vremena do danas“.
Apostolski nuncij je u svojoj homiliji predstavio lik Ivana Krstitelja, Kristova preteče, istaknuo njegove istinske vrednote i važnost njegova mučeništva. Također, zapitao je sve prisutne što Ivan može danas nama posvjedočiti? Kakva je naša vjera i naš odnos prema Božjim zapovijedima? Riječ Božja je istina i Ivan se beskompromisno borio za tu istinu. kako što je Ivan zaigrao u utrobi svoje majke Elizabete u susretu s Blaženom Djevicom Marijom, tako nam daje primjer da i naše srce treba gorjeti od radosti kada se susretnemo s Isusom u Riječi Božjoj, u sakramentima, u braći ljudima… . Naš zemaljski život obiluje poteškoćama. Svi se s njima svakodnevno suočavamo, ali ako imamo jaku vjeru i gorimo od radosti da susretnemo Isusa sve ćemo prebroditi, kazao je Nuncij, te potaknuo prisutne da po primjeru Ivana Kristitelja nasljeduju i žive evanđelje.
U svom pozdravnom govoru Provincijska Predstojnica ukratko se osvrnula na dolazak sestara u jajački kraj i župu Podmilačje. Kazala je da su obljetnice, pa tako i ova današnja koju obilježavamo, uvijek prigoda da Bogu zahvalimo za sve što nam je darovao kroz vrijeme preko dobrih ljudi i braće franjevaca. Stoga je na poseban način zahvalila franjevcima za zajedničko pastoralno svjedočenje i služenje narodu u zajedništvu s nama sestrama.
Župnik je na koncu, zahvalivši Bogu za sve, izrekao zahvalu svojoj franjevačkoj redovničkoj zajednici, sestrama koje su djelovale u župi na ustrajnosti i radu kroz polstoljetnu prisutnost u ovoj župi te svojoj obitelji iz koje potječe. Na poseban način je zahvalio Apostolskom nunciju Pezzutu za njegov dolazak i predslavljenje euharistijskog slavlja kazavši da „Nuncijeva prisutnost je uvijek znak zajedništva sa Svetim Ocem sada papom našim Franjom, Petrom naših dana i namjesnikom Kristovim na zemlji kojega Vi Preuzvišeni predstavljate u našoj zemlji Bosni i Hercegovini“.
Apolski nuncij je izrazio veliku radost i zadovoljstvo istaknuvši da je Crkva u Bosni živa, duhovno jaka i ponosna, što pokazuje i tradicija hodočašća u ovo Svetište. Prije podjeljivanja svečanog apostolskog blagoslova dodijelio je nama sestrama svečanu srebrnu medalju povodom jubileja i fra Filipu za njegovo 25-godišnji jubilej krunicu koju Sveti Otac dodjeljuje prilikom audijencija u Rimu.
Nakon misnog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje, a potom ručak za uzvanike.
U popodnevnim satima mons. Pezutto zajedno sa savjetnikom Nuncijature mons. Henrykom Jagodzynskim posjetio je i našu zajednicu sestara u samostanu Presvetog Trojstva u Jajcu. Nuncij se posebno zanimao za život i apostolsko djelovanje sestara, o trenutnoj situaciji i o prilikama u kojima se živi u jajačkom kraju.
Zahvalne za ove važne i radosne događaje, uz Božju pomoć i apostolski blagoslov koji nam je udijelio Nuncij, želimo i dalje ostavljati tragove vjere, nade i ljubavi u vremenu koje je pred nama na ovim našim dragim prostorima.
S. Dubravka Dropulja

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox