Na svetkovinu Preobraženja Gospodinova, u nedjelju 06. kolovoza 2023. u župi Rođenja BDM Ulice, kod zavjetne kapelice sv. Joakima i  Ane u  Marković Polju, svečano je obilježen srebrni jubilej naše s. Anice Markelić. Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je fra Tomo Anđić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, voditelj HKM u Bruxellesu u koncelebraciji s fra Jurom Šimićem, provincijalom Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića i fra Markom Stjepanovićem, upraviteljem i župnikom franjevačke rezidencije u Kufsteinu.

Preobraženje Gospodinovo na gori i nama je poticaj gdje tražiti snagu i svjetlo u trenucima kriza i sumnji. Važno je znati ući u samoću, susresti se s Gospodinom i Njegovom riječi. Zahtjevan je to proces koji traži od nas napor, uspinjanje i  boravak u Božjoj blizini. Molitva na Gori preobražava Isusa, ali i učenike. Petar želi zaustaviti i zarobiti tu ljepotu, dobro nam je ovdje biti… No, ljepota se ne može zarobiti. Treba joj dopustiti da nas preobražava, da nas nosi kako bi se mogli vratiti nazad, u stvarnost, osnaženi i  preobraženi u novu snagu za svjedočanstvo Gospodinove prisutnost u svijetu,  kazao je u svojoj homiliji fra Tomo. Zahvalio je Bogu za dar života i poziva s. Anice, osobito za njene roditelje u čijem je okrilju činila prve korake svog vjerničkog, a kasnije i redovničkog života.

Sestra Željka Dramac, provincijska predstojnica, zahvalila je svećenicima za predvođenje euharistijskog slavlja u kojem smo slavili Boga u zavičajnoj župi s. Anice, ali i drugih naših sestara i svećenika ovog kraja. Pozdravila je i zahvalila sestrama koje su došle iz Sarajeva, Fojnice, Gornje Tramošnice, Tolise, Domaljevca, Mainza, Bugojna. Također je pozdravila roditelje i braću naše s. Anice s njihovim obiteljima, te ostale prisutne. Na osobit način je izrekla čestitku svečarici u osobno ime, ali i u ime svih sestara naše Provincije, zahvaljujući Bogu za dar života, poziva i odaziva, za ustrajnost tijekom 25 godina redovničkog života. Zahvalila je Gospodinu za Njegovo svjetlo u životu naše sestre, za radost Evanđelja koja je po njezinu životu doprlo do mnogih, unatoč poteškoćama, kušnjama i nevoljama po kojima je živjela svoja preobraženja. Svi smo pozvani sudjelovati u Kristovoj slavi, učeći se od njega poniznosti, kroz patnju i trpljenje. Pozvani smo otvoriti se Otajstvu, Božjoj riječi, kako bi smo uz nju prijanjali kao svjetiljka koja svijetli na mrklu mjestu. Sestra Željka je zahvalila Bogu što je našu sestru doveo do ovog časa i poželjela joj još mnogo obljetnica zajedno s nama sestrama, moleći za Crkvu, za našu Provinciju i Družbu, za obitelji i mlade.

Na koncu euharistijskog slavlja riječ zahvale izrekla je i s. Anica. Zahvalila je Bogu za dar života, za ovaj svečani trenutak i obnovu redovničkih zavjeta. Zahvalila je svima prisutnima, obraćajući se svakom osobno, srdačno, zahvalno… I doista, svi mi nazočni na ovom slavlju mogli smo osjetiti s koliko se brižnosti, radosti, ganuća i zahvalnosti  s. Anica pripremala, obilježila i proslavila svoj srebrni jubilej. Ispred kapelice sv. Ane, pod otvorenim nebom, nebom koje je za nju tako blizu, na dohvat srca i duše, djelovala je preobraženo i  radosno. Kako i ne bi… Gospodin joj je taj dan providio i darovao toliku blizinu i podršku dragih osoba, počevši od rodbine, sestara, prijatelja, znanaca…lijepog vremena, zajedničkog druženja uz okrepu, pjesmu, veselje svih sabranih. Dobro nam je bilo biti ovdje.

Preostaje joj, kao i svima nama, sići s gore, vratiti se iz Marković Polja u svakodnevicu života i svjedočiti svoju preobraženost, iskustvo susreta s Gospodinom, iskustvo susreta jednih s drugima. Neka to preobražavajuće iskustvo i dalje prati našu s. Anicu i sve nas koji smo bili dionici ovoga zajedništva kako bi kao očevici njegova veličanstva mogli biti glasnici Onoga u kojem je sva milina Očeva.

s. Mira Bliznac

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

listopad 2023
P U S Č P S N
« ruj.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
WordPress Video Lightbox