U samostanskoj kapeli sv. Franje u  Kloštru Ivaniću upriličen je na spomendan sv. Terezije od Djeteta Isusa, 1. listopada 2022., obred primanja u novicijat i postulaturu. Postulantica Mateja Mihaljević započela je godinu novicijata, a kandidatice Lucija Jelić i Ivana Džeko postulaturu. Obred nakon molitve Srednjeg časa predvodila je s. Željka Dramac, provincijska predstojnica, uz odgojiteljicu s. Anu Antolović, s. Miru Bliznac, zamjenicu provincijske predstojnice i sve sestre kloštarske zajednice predvođene kućnom predstojnicom s. Arkanđelom Tadić. Ovaj događaj uvijek je iznimno dirljiv odgajanicama, ali i drugim sestrama koje se zasigurno prisjete svojih prvih koraka u redovništvu.

Postulantica Mateja zatražila je da od naše redovničke obitelji „da upozna naš način života kako bi mogla slijediti Krista po uzoru siromašnog i poniznog sv. Franje“. Zatim joj je s. Željka zaželjela dobrodošlicu u naše sestrinstvo potaknuvši je pritom da kroz predstojeću godinu još dublje upozna svoj poziv, da bolje upozna način života naše Družbe, njezin identitet kako bi ga upoznavajući i sama prigrlila. Kazala je i da će je sestre pratiti na tome putu i provjeriti njezinu prikladnost, kako i stoji u našim Konstitucijama (čl. 70). Uručila joj je ‘tau’ – vidljivi znak pripadnosti našoj Družbi.  Obratila se također novim postulanticama Luciji i Ivani čestitajući im na odluci kojom započinju novo razdoblje formacije. Povjerila ih je u ruke odgojiteljice s. Ane, ali i sestrama u zajednici ističući da je zajednica povlašteno mjesto odgoja te pozvala sestre da odgajaju ponajprije primjerom vlastitoga života. U zajednici se događa inicijacija, uvođenje u napor ali i radost življenja zajedno. U zajednici učimo prihvaćati jedna drugu u našoj različitosti, s pozitivnim karakteristikama kao i našim granicama (usp. VC 67). I to učenje ne prestaje, ono je trajno, cjeloživotno.

Na koncu se s. Željka obratila cijeloj zajednici napominjući kako su sv. Franji braća bila dar. Tako je i nama svaka sestra dar koji ne možemo birati ni posjedovati nego jednostavno voljeti onakvu kakva jest sa svim slabostima i različitostima. A ponekad i neskladima, koje na kraju samo Gospodin može presložiti jer, kako bi Papa rekao, ne stvaramo mi harmoniju, to čini Duh Sveti (usp. Alessandro Gissoti).

Uslijedilo je čestitanje novakinji i postulanticama te zajednički ručak u samostanskoj blagovaonici uz pjesmu i radosno druženje. Mateji, Luciji i Ivani želimo mir i ustrajnost. Neka svojim primjerom doprinesu da se naš zajednički život pretvori u uzajamnu ljubav.

 

s. Anđelina Ivančić

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox