Vijeće za pastoral zvanja naše Provincije i ove godine je organiziralo susret za mlade u prigodi nedjelje molitve za duhovna zvanja, koji je održan 18. svibnja u našoj sestarskoj kući na Gorici u Livnu.

Susret je započeo okupljanjem i međusobnim upoznavanjem, budući da su sudionici bili iz raznih krajeva Bosne, ukupno oko sto četrdeset: Livna, Fojnice, Busovače, Brestovskog, Viteza, Visokog, Vareša, Sarajeva, Bučića, Grebnica, Domaljevca i Tolise. Tema susreta bila je „Upoznaj svoj put“, a voditeljica je bila s. Radmila Ilinović uz suradnju sestara.

Sestra Radmila je na početku susreta stavila naglasak na to kako na putu postoje mnogi znakovi kroz koje Bog djeluje u našemu životu. Ali isto tako, ponekad nam ti isti znakovi znaju biti neprepoznatljivi i nerazumljivi. Pitamo se zbog čega?

Pred mlade osobe današnjice stavljeno je jedno važno životno pitanje: Što upisati? Što izabrati kao svoje životno zanimanje? U čemu se ostvariti? Jesu li spremni obvezati se na nešto? Mladima je danas vrlo teško prepoznati Božji glas u sebi, jer su njihovi životi puni snova i ideala u koje se Bog baš i ne uklapa. Današnji naraštaj je naraštaj možda. Postavljeno je i pitanje virtualnog svijeta, danas jako prisutno. Koliko vremena provodima na internetu? Kako gradimo svoje odnose?

Sestra Radmila također je u svom predavanju istaknula to da postoje 4G molitvena načina za nadvladavanje ovih prepreka:

  1. Gladuj za Biblijom
  2. Gibaj na misu i ispovijed
  3. Gledaj Isusa
  4. Gorljivo slavi Boga

Ovi molitveni načini su bili potkrijepljeni i biblijskim tekstovima koji su nam pobliže objasnili njihova značenja.

Nakon predavanja uslijedio je rad po skupinama u kojima smo pokušavali na zanimljive načine još bolje razumjeti i približiti si sve što smo čuli.

Uslijedila je seto misno slavlje koju je predslavio don Tomo Mlakić, predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj Nacionalnog katehetskog ureda Bosne i Hercegovine. Don Tomo je u svojoj homiliji, između ostalog, stavio pred nas i pitanja smisla našega života? Kada sam u nečijem pogledu prepoznala ljubav i prihvaćanje? Kada sam ja ljubila i prihvaćala druge?

Nakon svete mise bio je ručak i slobodno vrijeme. U tom vremenu zajedno smo se družili, obilazili muzej i galeriju franjevačkog samostana na Gorici, a u svemu svjedočili Božju prisutnost među nama.

Uslijedio je zajednički plenum na kojemu je svaka skupina iznijela osvrt na svoj rad i temu koju je dobila. Susret smo završili zajedničkim igrama i molitvom.

Nadamo se da će ovaj susret uroditi plodom te da će mladi uspjeti otvoriti svoja srca Božjem djelovanju, a da će Bog između njih pozvati nove radnike u svoj vinograd.

Svi sudionici su izrazili u prvom redu zahvalnost Bogu, a potom i svim sestrama koje su organizirale ovaj susret, posebno sestarskoj zajednici na Gorici koja je srdačno i lijepo sve ugostila.

Ostaje je zadatak da i dalje pokušavamo prepoznavati Božji glas u svojoj svakodnevici i da ga nastojimo svjedočiti svojim životom u svim životnim situacijama.

S. Suzana Benković, juniorka

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox