Vjeronauk u službi odgoja za dijalog i pomirenje naziv je predavanja i radionice upriličenih u petak 4. svibnja 2018. u salonu Doma kulture u Jajcu u sklopu manifestacije Plivske omahe bosanskohercegovačko višeglasje. Već tradicionalno vjeroučitelji islamske i katoličke vjeroispovijesti sudjeluju na ovaj manifestaciji prigodnim predavanjima. Radionicu i predavanje animirali su vjeroučitelji prof. Sabahudin Makić i s. Iva Klarić.

Izlaganje prof. Makića temeljilo se na islamskoj tradiciji i Planu i programu islamskog školskog vjeronauka.

Uvod u radionicu i izlaganje s. Ive Klarić temeljilo se na dokumentima II. vatikanskog sabora i govorima pape Franje. U uvodu s. Iva je istaknula kako je odgoj bitna (nužna) odrednica ljudskog društva. Neodgojenost, neobradivost i nebrigu oko vlastitog odgoja i odgoja društva usporedila je s trnom koji bode tko god mu se približi, naglasivši da nam je dobro poznato, i to iz vlastitog iskustva, da se možemo dobro zaplesti u trnje koje nam može nanijeti i rane.

Dalje je istaknula da mi kršćani kada promišljamo o dijalogu i pomirenju, onda u tom promišljanju i djelovanju ne možemo apstrahirati od Isusova modela dijaloga i pomirenja. Sva usmjerenja i praktični savjeti koje prepoznajemo u Isusovim riječima i djelima, ulijevaju se u Zlatno pravilo i Zapovijed ljubavi, koje je on sam istaknuo, a to pravilo i zapovijed jesu zapovijedi koje djeca od najranije dobi mogu, na svojoj razini, razumjeti i živjeti.

Odgoj za dijalog i pomirenje mora biti stalna perspektiva vjeronaučne nastave, trajno vjeronaučno ozračje u kojem se kreću i vjeroučitelj i učenici. Stoga je vjeronauk pozvan postati dijaloška radionica.  Želimo li sretnog čovjeka i sretno društvo odgoj za dijalog i pomirenje nema alternativu. Za ostvarenje toliko potrebnoga dijaloga i pomirenja potreban je odgoj koji podrazumijeva izgradnju novoga mentaliteta.

Nakon kratkih izlaganja uslijedio je rad u radionicama pod nazivom Blagdani/Praznici i Abraham/Ibrahim. Sudionici radionice Blagdani razgovarali su o dijalogu i pomirenju kroz blagdane, prije svega Kurban-Bajram, Božić, Ramazanski Bajram i Uskrs. Zatim dijalog i pomirenje kroz Hadis „Nitko od vas neće biti pravi vjernik sve dok ne bude želio svome bratu ono što želi sebi.“ i Zlatno pravilo „Sve što želite da ljudi čine vama, to činite i vi njima!“ (Usp. Lk 6,31)

U radionici Abraham/Ibrahim razgovarali su o dijalogu kroz Riječ Božju koja je upućena i kršćanima i muslimanima te Zlatnom pravilu i Hadisu. Zajednički tekst je bio o Abrahamu kojemu Bog obećava da će postat ocem mnogih naroda (usp. Post. 17,4 i Kur’an37:101-113).

U radionicama su sudjelovali odrasli i učenici osnovnih i srednjih škola; katolici, muslimani i vjernici iz Evanđeoske crkve.

U svom izlaganju iznijeli su bogata iskustva suživota i dijaloga koji su odraz pomirenja u vrijeme blagdana koji nas na poseban način čine osjetljivijima prema drugima koji drugačije slave svoje blagdane. Naglasili su važnost poznavanja svetih knjiga Biblije i Kur’ana koji nas dovode do spoznaje da je Abraham naš praotac, a Bog zajednički otac.

U svim  radionicama sudionici su izradili cvjetiće i na njih napisali po jednu riječ za koju vjeruju da nas dovodi do dijaloga i pomirenja. Zatim smo te cvjetiće lijepili na već pripremljene grane trnja. One su tako zablistale prekrasnim bojama rascvjetalog grma, bez trnja ne-razumijevanja i ne-dijaloga.

U osvrtu i aktualizaciji s. Iva je istaknula da kao što je to trnje dobilo novo ruho tako i čovjek koji je odgojen, izmiren sa sobom, s Bogom, s bližnjim i koji je spreman na dijalog može svojim bližnjima, ovome društvu i svijetu pružiti ljepotu koju ima u sebi a koju mu je darovao Tvorac koji nas je u različitosti stvorio.

Želja nam je bila ovom radionicom posvjedočiti da naš grad može postati mjesto u kojem su različitosti bogatstvo i prilika za zajedničkim rastom, može postati porukom, te potvrditi kako je moguće živjeti jedan pored drugoga, u različitosti, ali u zajedničkom čovjekoljublju, gradeći zajedno budućnost u bratstvu i miru.

 

S. Iva Klarić

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

siječanj 2023
P U S Č P S N
« pro.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
WordPress Video Lightbox