Draga braćo i sestre!

U prigodi slavlja svetkovine našega sv. oca Franje želim vam mir i dobro od Gospodina. Najbolji način proslave ove svetkovine u našim zajednicama i u našim osobnim životima je vjerno oživljavanje bogate baštine što nam ju je ostavio, a koja se može najjednostavnije izreći: slušati i prihvatiti u nama Isusovo evanđelje živeći ga vjerodostojno.

Franjo Asiški veliki je učitelj naše vjere i naše hvale. Zagledan u Isusa Krista on je susreo lik Boga – Ljubavi, postao njegovim pjevačem, poput istinskog, “Božjeg trubadura”. U svjetlu evanđeoskih Blaženstava razumije se krotkost kojom je znao živjeti svoje odnose s drugima, predstavljajući se svima u poniznosti i postajući svjedokom i djelatnikom mira.
   

Franjina poruka i danas je aktualna radi snage njegova življenja po evanđelju, njegova odabira siromaštva i traženja Krista u licima siromašnih. Njegova vjernost Kristu objašnjava njegovo življenje. Upravo zbog toga on je i nama tako aktualan, posebice u velikim temama našega vremena, kao što su traženje mira, zaštita okoliša i prihvaćanje dijaloga među svim ljudima. Sveti Franjo nas uči da se vjernost Kristu raspetom i uskrslom ogleda u iskrenom poštivanju i prihvaćanju drugoga u različitosti. Ne može postojati evanđeosko a samim tim ni franjevačko življenje bez mogućnosti prihvaćanja dijaloga te poštivanja dostojanstva svakog čovjeka po primjeru sv. Franje koji je slijedio stope Krista –  naš Put, Istinu i Život.

 

Franjevačka obitelj obilježava Jubilarnu godinu – 800. obljetnicu dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo. Kako nam je već poznato središnje slavlje ove velike obljetnice bit će u subotu, 6. listopada 2012. u Splitu.

 

S osobitom radošću priopćavam da je također u organizaciji Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini iz tiska izišlo kapitalno djelo “Franjevački izvori”. Valja reći kako ovo djelo pruža zbiljsku mogućnost cjelovitijeg zahvaćanja u izvorište svega onoga što danas prepoznajemo pod franjevačkom karizmom. Naraštaji franjevaca i franjevki, zajedno s tolikim istraživačima franjevaštva, sanjali su i željeli ovu prvorazrednu publikaciju koja iz prve ruke, na hrvatskom jeziku, donosi osnovne potke, misli, ideale i povijest milosti koja započinje sa sv. Franjom iz Asiza.

Predraga braćo i sestre, radujući se susretu na središnjoj proslavi 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo upućujem svima vama čestitku o svetkovini našega sv. oca Franje i pozivam da se u molitvama sjetimo jedni drugih. 

Gospodin neka vas čuva i blagoslovi. 

Neka vas licem svojim obasja, 
milostiv neka vam bude i mir vam podari.

Fra Ivan Sesar, predsjednik VFZ-a
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

siječanj 2023
P U S Č P S N
« pro.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
WordPress Video Lightbox