U Franjevačkom samostanu sv. Franje u Imotskom u srijedu 30. svibnja 2012. održana je sjednica Vijeća franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pod predsjedanjem dr. fra Ivana Sesara, predsjednika Vijeća i provincijala Hercegovačke franjevačke provincije. Na sjednici su sudjelovali svi provincijalni poglavari i provincijalne poglavarice franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.


U prvom izbornom dijelu sjednice, po isteku trogodišnjeg mandata, pristupilo se biranju dopredsjenika/ice Vijeća, te ravnatelja/ice Franjevačkog instituta za kulturu mira. Sestra Ivanka Mihaljević, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije reizabrana je za dopredsjednicu Vijeća franjevačkih zajednica u RH i BiH. Fra Mijo Džolan reizabran je za ravnatelja Franjevačkog instituta za kulturu mira.


Na sastanku su, uz određene teme, članovi Vijeća raspravljali o projektu “Franjevački izvori” i o proslavi 800. obljetnice dolaska sv. Franje u naše krajeve koja će se održati 6. listopada 2012. u Splitu.


Fra Pero Vrebac, kooridnator za izdavanje “Franjevačkih izvora” podnio je polugodišnje izvješće u kojem su predočene završne, pripremne faze za tisak ovoga važnog djela, kao i prijedlozi Uredničkog vijeća za promociju “Franjevačkih izvora” u nekim gradovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Istaknuta je važnost trajne formacije franjevačkih zajednica pri čemu je na poseban način predstavljen program “Franjevačke ljetne škole duhovnosti” koja će se održati 8-14. srpnja 2012. na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.


Izvješće o liturgijsko-pastoralnom dijelu proslave 800. obljetnice dolaska sv. Franje u naše krajeve podnio je fra Žarko Relota predsjednik Organizacijskog odbora proslave. U ovom dijelu susreta članovima Vijeća pridružila se Anđelka Visković, dogradonačelnica grada Splita te izrazila radost i otvorenost za suradnju u pripremi i održavanju ovoga velikog događaja. Izvješće o znanstvenom dijelu proslave 800. obljetnice dolaska sv. Franje u naše krajeve podnio je fra Josip Sopta. Odlučeno je da se znanstveni simpozij na ovu temu održi  1. i 2. listopada 2012. u Splitu i u Zadru.


Ovom su se prigodom od Vijeća oprostila dvojica provincijala: fra Josip Sopta, bivši provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri te fra Željko Tolić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koji će uskoro završiti službu provincijala, a na čiju je inicijativu ovaj susret VFZ-a održan u Imotskom. Gvardijan franjevačkog samostana u Imotskom fra Zoran Kutleša predstavio je članovima Vijeća povijesni i kulturni dio samostana.


Susret je završen pozivom na proslavu 20 godina Frame u HR i BiH. Dvadeset godina postojanja Franjevačke mladeži u Hrvatskoj bit će svečano proslavljeno pod geslom “Pođimo zajedno” u svetištu Majke Božje Trsatske na Trsatu u subotu, 2. lipnja 2012. Svečano euharistijsko slavlje predvodit će fra Ivan Matić, OFM, generalni asistent Franjevačkog svjetovnog reda.


Proslava dvadesete obljetnice postojanja Frame u BiH pod geslom “Usudimo se živjeti Evanđelje” održat će se od 29. lipnja do 1. srpnja na Humcu (Ljubuški) gdje je osnovano prvo mjesno bratstvo Frame u BiH. Središnje misno slavlje, kojem će predsjedati Vinko kardinal Puljić, nadbiskup i metropolita vrhbosanski, bit će u subotu, 30. lipnja 2012. u 18 sati.


Zajednički rad članova Vijeća franjevačkih zajednica već gotovo punih 30 godina razlog su radosti ali i veliki znak zajedništva Franjevačke obitelji u RH i BiH. (kta/ika)


 


 


 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox