Dvadeset deveta Biblijska olimpijada „Fra Bernard Dukić“ o temi „Velikani vjere u Hrvata“, u sklopu 46. susreta hrvatske katoličke mladeži u Njemačkoj, održana je u subotu, 23. ožujka 2019. u dvorani „Bürgerhaus“ u Obetshausenu nedaleko Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Prije olimpijade u dvorani je slavljeno svečano Misno slavlje, koje je predslavio dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj župi (HKŽ) Frankfurt am Main fra Kristijan Šilić u suslavlju s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, voditeljem Hrvatske katoličke misije (HKM) Mainz fra Jurom Zebićem, voditeljm HKM Wuppertal fra Markom Domazetom – Lošom i vlč. Markom Zadravcem.
U Misnom slavlju molilo se i za pok. fra Bernarda Dukića, dugogodišnjega naddušobrižnika (delegata) za hrvatsku pastvu u Njemačkoj, u vrijeme kojega su olimpijade i pokrenute, a po kojemu je od ove godine Olimpijada i nazvana.
Misno slavlje pjesmom i glazbom je uzveličala skupina mladih HKŽ Frankfurt am Main pod vodstvom s. Filipe Smoljo.
Drugi dio susreta započeo prigodnom riječi generalnog konzula Generalnog konzulata Republike Hrvatske iz Frankfurta na Majni Vedrana Konjevoda, a potom i autora pitanja za olimpijadu dr. Tvrtka Beusa iz Zagreba. Delegat vlč. Ivica Komadina uputio je dobrodošlicu sudionicima olimpijade i svim gostima te svima zaželio puno uspjeha na Olimpijadi. Ujedno je zahvalio dr. Tvrtku Beusu iz Zagreba, koji je po peti put pripremio građu i pitanja za Olimpijadu a potom je otvorio 29. biblijsku olimpijadu.
Na olimpijadi je sudjelovalo 19 ekipa iz 12 hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj iz: Augsburga, Darmstadta, Frankfurta (3), Freiburg-Bad Säckingena, Kassela (2), Ludwigshafena, Stuttgart-centra (2), Mainza (2), Offenbacha, Rüsselsheima (2), Wiesbadena (2) i Wuppertala. Sve su ekipe pristupile pismenom dijelu natjecanja. Članovi ekipa (njih pet) odgovarali su na deset različitih pitanja. Bodovi svih članova ekipa su se na kraju zbrajali, pa je dvanaest ekipa s najviše osvojenih bodova na pismenom dijelu natjecanja išlo u drugi – usmeni krug natjecanja. Članovi ekipa, koje su ušle u usmeni krug natjecanja, izabrali su svoga predstavnika, koji ih je predstavljao u tom dijelu natjecanja. Predstavnici ekipa u usmenom dijelu odgovarali su na pitanja podijeljena u tri jakosne skupine.
Na drugom – usmenom dijelu Olimpijade sudjelovao je apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup dr. Nikola Eterović, koji je uputio prigodnu riječ.
U usmenom dijelu Olimpijade natjecale su se ekipe: II. Mainz, I. Mainz, Darmstadt, I. Rüsselsheim, II. Frankfurt, II. Wiesbaden, Augsburg, Freiburg-Bad Säckingen, II. Kassel, Wuppertal, III. Frankfurt i I Frankfurt.
Ekipa s najviše osvojenih bodova bila je II. ekipa HKŽ Frankfurt am Main, koja je osvojila zlatne medalje i 500 eura. Župnik je fra Željko Ćurković, a ekipu su pripremali s. Filipa Smoljo, ŠSF Splitske provincije, i fra Ivan Čikara.
Drugo mjesto – srebrne medalje i 350 eura osvojila je II. ekipa HKM Wiesbaden. Voditelj misije je fra Kristijan Montina, a ekipu je pripremala s. Gordana Davidović, ŠSF Bosansko-hrvatske provincije.
Treće mjesto – brončane medalje i 200 eura osvojila je II. ekipa HKM Mainz. Voditelj misije je fra Jure Zebić, a ekipu je pripremala s. Dionizija Tomas, ŠSF Bosansko-hrvatske provincije.
Sve su misije i zajednice, iz koje su se natjecale ekipe na olimpijadi dobile spomenice. Na kraju je riječi zahvale nunciju mons. Eteroviću i svima okupljenima uputio delegat vlč. Komadina. Spomenice i medalje predao je mons. Eterović. Nakon fotografiranja uslijedio je ručak i glazbeni program. (kta/ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox