U samostanu Milosrdnih sestara Svetoga Križa u Đakovu od 28. do 30. travnja 2023. održan je godišnji susret sestara s privremenim zavjetima iz svih redovničkih zajednica koje djeluju na području Hrvatske i BiH. Susret je organiziralo Povjerenstvo Hrvatske redovničke konferencije za početnu formaciju, a sudjelovalo oko šezdeset sestara juniorki zajedno s odgajateljicama te s. Ljubicom Bosilj koja se brinula za organizaciju susreta. Tema je bila Sequela Christi: redovnički zavjeti, a predavanja je vodio o. Srećko Rimac, OCD.

Sve je započelo u petak predvečer zajedničkim okupljanjem u Đakovu te misnim slavljem u crkvi Presvetoga Srca Isusova u samostanu Milosrdnih sestara Svetoga Križa koje je predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić. U večernjim satima uslijedilo je prvo predavanje na temu Zavjeti.

U subotu, 29. travnja, sestre su se nakon jutarnje molitve i doručka uputile u posjet Srijemskoj biskupiji gdje su imale priliku upoznati bogatu povijest toga mjesta od prvih stoljeća kršćanstva. Na putu do odredišta o. Srećko održao je predavanje o zavjetu siromaštva. Po dolasku u Srijemsku Mitrovicu sestre su sudjelovale na euharistijskom slavlju u katedrali sv. Dimitrija, koje je predvodio generalni vikar Srijemske biskupije preč. Josip Ivešić u koncelebraciji sa župnikom mons. Eduardom Španovićem i o. Srećkom. Nakon misnog slavlja župnik je ukratko ispripovjedio povijest Biskupije, a zatim su se svi uputili u obilazak arheoloških iskopina iz rimskog vremena, ostataka stare bazilike i Carske palače. Vrativši se u Đakovo sestre su dan završile zajedničkim klanjanjem pred Presvetim.

Zadnji dan susreta, na Nedjelju Dobrog Pastira sestre su sudjelovale na misi u đakovačkoj katedrali gdje su svjedočile o svome pozivu i obnovile zavjete. Nakon posljednjeg razmatranja o zavjetima poslušnosti i čistoće, milosrdne sestre Svetoga Križa kratko su prikazale povijest svoje Družbe i apostolat kojim se bave u današnje vrijeme. Povele su zatim sudionice susreta u razgledavanje muzeja i vrtića koji se nalaze u sklopu samostana. Nakon zajedničkog ručka, svi su se uputili svojim zajednicama zahvalni na ovim danima ispunjenima duhovnim i kulturnim sadržajima te zajedničkim druženjima.

s. Monika Džepina, juniorka

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox