U organizaciji Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije 22. katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije održan je 1. rujna ove godine u župi i svetištu Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju.

Katehetski dan, redovni godišnji seminar za katoličke vjeroučitelje/ce u osnovnim i srednjim školama s područja Vrhbosanske nadbiskupije, okupio je 100-tinjak sudionika iz cijele nadbiskupije, a dočekali su ih maglajski župnik i upravitelj svetišta Sv. Leopolda Mandića vlč. Josip Jelić i vlč. dr. Tomislav Mlakić, ravnatelj Katehetskog ureda Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije. Sudjelovale su također i naše sestre vjeroučiteljice.

Vlč. Josip je u uvodnoj riječi ukratko predstavio povijest župe i svetišta posvećena Sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću čije se reklivije ruke čuvaju u crkvi, mjestu molitve i utočišta brojnih vjernika.

Potom je okupljene pozdravio vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić poželjevši da ovaj susret izazove kod svih radosno služenje u Crkvi kojoj su poslani. Nakon kratke molitve uslijedio je nadbiskupov nagovor. Uveo je nazočne u prigodno razmišljanje o prenošenju temeljnih vrednota za kojima mladi tragaju i žeđaju, poput obitelji, smisla života, ljubavi… Uz to je ukazao i na poteškoće i izazove s kojima se susreću tijekom odrastanja i sazrijevanja, a to su egoizam s jedne i altruizam s druge strane, potom individualizam i potreba za drugim, relativizam i poštivanje jasnih normi, utilitarizam i čežnja za višim vrijednostima.

Naglasio je da mladi danas trebaju konkretno svjedočenje življenja vrjednota i onoga o čemu ih njihovi vjeroučitelji nastoje poučiti. Podsjetio je katehete na važnost njihova poslanja i zadaću da uz znanje učenicima trebaju prenijeti i oduševljenje za ljubav prema Kristu i Crkvi. Poslije nagovora sudionici susreta i okupljeni vjernici imali su prigodu pristupiti sakramentu pomirenja.

Euharistijsko slavlje predslavio je Kardinal u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Josipom, vlč. Tomislavom i drugim svećenicima. U svojoj homiliji potaknuo je vjeroučitelje da budu svjesni svojega identiteta i poslanja. „Nismo samo radnici. Mi imamo poslanje. Nitko od nas nije u svoje ime poslan, nego u ime Isusa Krista. On nas šalje propovjedati evanđalje“, kazao je nadbiskup Vinko naglasivši važnost ljubavi prema Crkvi po čijem poslanju vjeroučitelji idu u Njivu Gospodnju.

Prema njegovim riječima, taj je identitet važno graditi u svijesti, posebno na početku nove školske godine. „Ukoliko vjerounauk i kateheza ne vode euharistiji, onda je i znanje koje posredujemo i rad promašeno…“, naveo je kardinal istaknuvši važnost življenja kršćanskog uvjerenja i djelovanja po njemu.

Nakon popričesne molitve uslijedila je pobožnost sv. Leopoldu Mandiću koju je predvodio župnik Jelić. Tijekom misnog slavlja upriličena je i podjela 15 kanonskih poslanja za vjeroučitelje, nužnih za obavljanje katehetske dužnosti. Prije podjele kanonskih poslanja okupljenima se obratio predstojnik Mlakić zahvalivši nadbiskupu na povjerenju i pastirskoj brizi, župniku vlč. Josipu na organizaciji susreta, svećenicima koji su bili na raspolaganju za sakramenat pomirenja i svim vjeroučiteljima za sve dobro koje čine odgajajući djecu i mlade u vjeri. Susret je vjeroučiteljima omogućio obnovu poslanja i razmijenu iskustava s kolegama, a druženje je nastavljeno u župnom dvorištu uz zajednički objed. (kta/ssf)

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox