U subotu, 24. kolovoza 2019., u Banjoj Luci u franjevačkom samostanu Presvetog Trojstva na Petrićevcu održana je u popodnevnim satima Izvanredna izborna (XVIII.) skupština Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH).
Na Skupštini su sudjelovali svi provincijalni poglavari i poglavarice zajednica sa sjedištem u BiH, 7 predstavnika redovničkih zajednica čiji članovi djeluju u Bosni i Hercegovini s provincijalnim sjedištem izvan BiH, kao i apostolski nuncij u BiH nadbiskup mons. Luigi Pezzuto i delegat Biskupske konferencije BiH pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren.Na Skupštini je sudjelovala i naša provincijska predstojnica s. Kata Karadža, podpredsjednica Konferencije.
Nakon uvodnih riječi i pozdrava predsjednika Konferencije fra Miljenka Šteke, sudionicima Skupštine obratio se nuncij Pezzuto svojom porukom, oslanjajući se na temu ovogodišnjeg Redovničkog dana – “Redovnici i redovnice u misijskom poslanju”
U svom govoru kazao je „kako Kristovo misionarsko poslanje – Idite po cijelom svijetu nipošto nije upućeno samo pojedinim stvarnostima i pojedincima ili pak određenim dijelovima društva ili Crkve. Krist je to poslanje povjerio Crkvi kao takvoj, tj. sveukupnosti njezina bića.
Na duhovno-mističnoj razini redovnik i redovnica misionari su poslanici Kristovi te svaki pojedini može kazati: Poslan sam od Krista i trebam biti u potpunosti raspoloživ Njemu koji me šalje; Osobno sam odgovoran za uspjeh tog poslanja, te mu trebam staviti na raspolaganje svoje talente i karizme, koji su dar Božji za druge. Samo je poslanje pak djelo Duha Svetoga, On je njegov istinski protagonist. Mi smo sredstva – ali aktivna! – odnosno čimbenici koji mogu dati vrijedan doprinos na polju djelovanja koje općenito zovemo poslanje ili misija. A uspjeh? Uspjeh tog poslanja ovisi o svim spomenutim elementima.
Može se zaključiti kako je Božji spasenjski plan u Kristu, odjelotvoren u Duhu Svetom, ustvari sav misionarski. Tako se zapravo Crkva i ne može ponuditi i predstaviti svijetu osim u toj misionarskoj dimenziji, te je stoga sve ono što iz Crkve i u Crkvi nastaje zapravo misionarsko i time je bitno obilježeno.
Odlike misionarske naravi Crkve na neki način se produžuju i na posvećeni život, te je i on nužno misionarski. Stoga upravo koncilski Dekret o obnovi redovničkog života, naslovljen Perfectae caritatis, u svom broju 20 usrdno preporučuje: Neka se svakako u redovničkim ustanovama čuva misijski duh.“
U svom zaključku, Nuncij je kazao: „Ono što se zahtijeva od Bogu posvećenog života i što se u njemu treba njegovati, poučavati i čuvati jest upravo taj misijski duh, makar se i ne ostvarivao u misijama u klasičnom smislu, tj. onima ad gentes. Ipak je moguće, pa i potrebno, živjeti taj isti misijski duh makar kao duhovno-mističnu dimenziju posvećenog života.“

U izbornom dijelu Skupštine, za novog je predsjednika izabran je far Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa Bosna Srebrena, a za potpredsjednicu s. Zdenka Kozina, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Krista Kralja provincije Svete Obitelji u Hercegovini.
Uime zajednica koje nemaju provincijalno sjedište u BiH izabrani su: don Milan Ivančević, član Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca, i o. Mato Anić, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Za tajnicu i blagajnicu Konferencije ponovno je izabrana s. Jadranka Obućina, članica Družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb.
Slijedilo je obraćanje novog predsjednika Konferencije fra Joze u kojem je sudionicima Skupštine zahvalio na ukazanom povjerenju te ujedno izrazio riječi zahvale dosadašnjem predsjedniku fra Miljenku i potpredsjednici s. Kati.
Nakon toga, rad Izvanredne izborne skupštine je zatvoren.
(kvrppbih/ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox