Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) izdala je novi, prvi ovogodišnji broj “Vijesti”, svoga polugodišnjeg glasila. Time “Vijesti” ulaze u 40. obljetnicu tiskanja pa se u uvodniku izražava želja da bi ubuduće glasilo bilo tromjesečno te bi se tako sustiglo zabilježiti sva događanja iz redovničkog života iz bliže perspektive.

List donosi osvrt na Dan posvećenog života koji je ove godine tematski bio vezan uz doprinos redovništva borbi protiv ovisnosti. Uz proslavu dana, s. Katarina Maglica, OP, u Dubrovniku je održala predavanje “Usamljena usred zajednice”, koje “Vijesti” donose u cijelosti. Tu je i poruka koju je redovništvu uputio dubrovački biskup Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života.

Uz obilježavanje Dana bolesnika, može se pročitati osvrt na posjet u organizaciji Povjerenstva za medicinske sestre članice redovničkih ustanova Domu za psihičke bolesnike u Loboru, kao i o proslavi u Zagrebu.


Glasilo donosi i prilog o održanim formativnim susretima u organizaciji Povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica, tj. Škole za novakinje i Vijećanje redovničkih odgojitelja, kao i “Odgojiteljskih utoraka”. Na to se nadovezuju i mjesečne duhovne obnove za redovnice i redovnike u Splitu i Zagrebu. Zanimljiv je i prilog o vrlo uspješnoj inicijativi organiziranja tečaja engleskog i talijanskog jezika u organizaciji HKVRPP i Jezičnog centra SPES za redovnice i redovnike u Zagrebu.

Rubrika “Redovništvo u Hrvatskoj” donosi prilog o proslavi Dana sv. Klare. Tu je i niz informacija o održanim provincijskim kapitulima i saborima, te izboru i imenovanju novih redovničkih uprava, kao i statistika redovništva.


List donosi i osvrte na zasjedanja konferencija viših redovničkih poglavara u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, kao i o Generalnoj skupštini Unije europskih konferencija viših poglavara i poglavarica. U tom se vidu podsjeća kako je mons. Joseph W. Tobin, CSSR, tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, održao predavanja o izazovima koji stoje pred europskim redovništvom. Istaknuo je da ujedinjena Europa traži od redovništva sposobnost da se prilagodi novonastalim kulturološkim, sociološkim i etničkim različitostima čuvajući pritom vjeru i vjernost evanđeoskim vrijednostima. Te riječi tim su poticajnije za hrvatsko redovništvo na pragu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. (IKA)
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox