Nakon višednevnog zauzetog rada na obnovi Konstitucija i Odredaba Družbe uslijedio je izborni dio XVI. redovitoga vrhovnoga kapitula kojemu je prethodio dan molitve, sabranosti i razlučivanja pred Gospodinom.

Izborni dan, 22. srpnja 2023., započeo je jutarnjim euharistijskim slavljem u duhovnom centru Barbara Micarelli, Santa Maria degli Angeli (Asiz), gdje se odvija slavlje Kapitula. Prigodna propovijed fra Domenica Paolettia, OFMConv, na temu Kapitula Osluškujući Duha Svetoga hodimo zajedno u novosti života kao da je sažela sve o čemu su kapitularke tijekom zasjedanja bile pozvane promišljati: o stvarnosti života svake Provincije, o načinu preustroja Družbe i izboru sestara koja će je umjeti predvoditi u narednom šestogodištu.

Ustrajno osluškivanje Duha Svetoga čvrst je temelj i jamstvo da je Družba na dobromu, Božjemu putu. A kako nam je naprijed hoditi? Hoditi nam je, nikako drugačije, nego u zajedništvu kao sestre i to po primjeru sv. Franje koji se u oblikovanju svoje družine opredijelio za bratstvo kao snažno sredstvo uzajamne izgradnje i svjedočanstva preobražene egzistencije.

U dobroj vjeri i nadi, kako pri izboru tako i kod preuzimanja odgovornosti za određene službe, na XVI. redovitom vrhovnom kapitulu služenje Družbi prihvatile su:

  1. M. Veronika Verbič, vrhovna predstojnica (Mariborska provincija)
  2. M. Petra Bagarić, zamjenica vrhovne predstojnice (Mostarska provincija)
  3. M. Marija Petra Vučemilo, vrhovna savjetnica (Splitska provincija)
  4. M. Angélica Medina, vrhovna savjetnica (Argentinsko-urugvajska provincija)
  5. M. Radmila Ilinović, vrhovna savjetnica (Bosansko-hrvatska provincija)

Izborni dan zaključen je pjesmom, sestrinskim čestitanjem, dobrim željama i obećanim molitvama za pomoć i vodstvo Duha Svetoga. Nastavljamo hoditi zajedno!

 

Životopis

 

Sestra Veronika (Marija) Verbič rođena je 1970. godine u Ljubljani. Djetinjstvo i mladost provela je s obitelji u Šentvidu pri Stični. Nakon srednje i više zdravstvene škole odlučila je svoj život posvetiti Bogu u zajednici Školskih sestara franjevaka Krista Kralja. Godine 1992. stupila je novicijat, a doživotne zavjete položila je 1998. godine.

Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani – smjer socijalna pedagogija, a potom na Teološkom fakultetu završila je specijalizaciju iz bračne i obiteljske terapije.

Djelovala je u župskoj katehezi te kao dogojiteljica u Jegličevom đačkom domu u Zavodu sv. Stanislava u Ljubljani. Bila je voditeljica Obiteljskog centra Mir koji djeluje pri Kući matici u Mariboru. U zajednici su joj bile povjerene različite službe: pastoral zvanja, odgojiteljica sestara s privremenim zavjetima, voditeljica novakinja, kućna predstojnica i provincijska savjetnica. Na provincijskom kapitulu 2019. izabrana je za provincijsku predstojnicu Mariborske provincije Bezgrješnog začeća. Dana 22. srpnja 2023. na Redovitom vrhovnom kapitulu izabrana je za vrhovnu predstojnicu Družbe.

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox