Molitveno-odgojni seminar za djevojke 1. i 2. razreda srednje škole održan je od 8. do 10. studenog 2019. godine u duhovnom centru Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u Bugojnu. Tema seminar se temeljila na tekstu iz Lukina evanđelja 1, 26-38 Neka mi bude po tvojoj riječi! (usp. Lk 1,38). Na seminaru, koji je animirala  i vodila s. Ines Vujica u suradnji sa s. Ivonom Sliško i s. Ivom Klarić, sudjelovale su djevojke iz: Viteza, Nove Bile, Bučića, Bugojna, Jajca, Livna, Stojkovića, Novoga Travnika i Drvara.

Susret u večernjim satima prvoga dana,  je započeo druženjem i međusobnim upoznavanjem, a meditacijom u kapeli završen je prvi dan.

U subotu, 9. studenoga, u dopodnevnom radu s. Ines je kroz predavanje i poticajne misli
pozvala djevojke da se zapute na put otkrivanja i razumijevanja lika i osobe Blažene Djevice Marije kao djevojke, žene, majke, uzora, roditeljice, suotkupiteljice – one koja ja Božju Riječ utjelovila i nosila u svome krilu. Potom su djevojke u skupinama imale priliku razmišljati i osvijestiti iskustvo krijeposti u vlastitom životu, životu u obitelji ali i društvu u kojem žive. Supine su nosile nazive krijeposti koje je Marija živjela: RIJEČ, PONIZNOST, VJERA, SLUŽENJE. U izlaganju rada u skupinama djevojke su jasno uočile i iznijele činjenice da današnji mladi, ali i obitelji općenito, ne žive vrijednote po kojima je živjela Marija. Istaknule su također da su danas mladima privlačniji idoli koji osobu zasljepljuju i dovode do praznine duše zbog čega često padaju u depresiju i druge poroke koje suvremeno društvo nudi.

Popodnevni rad seminara nastavljen je poticajnim izlaganjem i prezentacijom o Mariji. Ponovno su djevojke nakon izlaganja radile u skupinama. Zadatak je bio, na kreativan način –  dramski, slikom, stihom, sastavom – opisati lik Marije.

U izvješćima skupina djevojke su iznijele veliko blago koje su u radu u skupini i doživjele. Bogat život Blažene Djevice Marije nadahnuo je kreativnost mladih koji su kroz sliku, kviz, molitvu iznosile svoja iskustva, a izrazili su želju da se i češće ugledaju u njezin život i žive vrijednote koje je ona živjela.

Vrhunac dana bili je slavlje svete mise u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Bugojnu.

U večernjim satima bio je rekreativni program u kojem nije nedostajalo opuštenosti, igre, smijeha, spontanosti… . Dan je završen molitvom u kapeli, molitvom u kojoj su sudionice tražile smiraj, prepuštajući se u Božje ruke, upirući pogled u Njega i moleći da uskrsli Krist svrne svoj pogled i blagoslovi sve.

U nedjelju, 10. studenoga, u zajedničkom osvrtu sudionice su izrazile zadovoljstvo zbog novih poznanstava, na poseban način zbog iskustva zajedništva, radosti, zbog duhovnog obogaćenja i upoznavanja lika Blažene Djevice Marije.

Seminar je završen u zahvalnosti Bogu za radost susreta jednih s drugima i željom
mladih da se ovakav susret u što skorije vrijeme ponovi. Nadati se da će
njihova želja za ovakvim susretima pobuditi njihovo svjedočenje onim mladimna koji nisu
bili u mogućnosti doći, a još više onima koji nemaju želju i interes za ovakvim
susretima.

ssf/s.I.K.

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox