I u drugom tromjesečju školske godine nastavile smo sa našim odgojnim programima: programi zdravstvenog odgoja i program opismenjavanja odraslih (Healt care and Education program)

Program zdravstvenog odgoja organiziramo u osnovnim i srednjim školama u suradnji sa ravnateljima, liječnicima i medicinskim sestrama našega mjesta Rwentoba i susjednog mjesta Ntungama. Tako smo u mjesecu lipnju imale tri susreta, a planiramo ih imati i u narednim mjesecima. Liječnici najčešće učenicima govore o temama koje su aktualne, poteškoćama i problemima djece i mladih kao što su bolesti, higijena, odrastanje (fizičke i mentalne promjene)…

U srednjim školama liječnici su govorili o  temi Trudnoća i abortus kod maloljetnika. Na stručan način preko prezentacije približavali su mladima opasnosti s kojima se susreću, posljedicama za cijeli život, bolestima koje su najčešće neizlječive. Potaknuli su mlade na odgovornost, oprez i brigu za svoj vlastiti život, ali i život drugoga

U osnovnim školama učenicima viših razreda liječnici su govorili o temi Pubertet. Budući da u nekim školama nema električne energije liječnici su pripremali plakate na kojima su napisali najvažnije kako bi im lakše pojasnili. Naglasili su adolescentima kako je važno održavanje higijene u svakoj životnoj dobi, a u pubertetu na poseban način. Mladi su  pozorno slušali, postavljali pitanja…

U programu opismenjavanja odraslih imamo tri grupe polaznika u različitim mjestima Iborosa, Katerero i Rwentobo. Dvije grupe odraslih program slušaju na engleskom jeziku, a jedna grupa na lokalnom runyankore rukiga jeziku. Zanimljivo je vidjeti starije ljude koji su zainteresirani i žele naučiti barem ono najosnovnije – potpisati se. Međutim, događa se da olako propuštaju satove jer imaju svoje razloge (rad na njivama, obiteljski razlozi ili im se ne da doći) pa su učitelji u poteškoćama ostvarenja zacrtanog programa. Unatoč svim nedostacima osjeti se radost i zahvalnost ljudi koji to cijene, rado se odazivaju i sudjeluju. Na nedavnom susretu osjetile smo radost jedne starice koja se znala potpisati kad je to trebalo i s ponosom je kazala da je „naša učenica“.

Mi, sestre, smo organizatori oba spomenuta programa. U programu zdravstvenog odgoja nastojimo uvijek i na svakom susretu biti uz medicinsko osoblje, osigurati sve što im je potrebno (projektor, potrebni materijal, plaću za rad). Škole su najčešće siromašne i ne mogu ništa doprinijeti, ali su vrlo zahvalni kada im dođemo i ponudimo ovakav oblik poučavanja.

Program opismenjavanja imamo svaki dan tri sata poslijepodne. Budući da su na različitim mjestima nismo u mogućnosti svaki dan posjetiti ih, ali vrlo često odlazimo vidjeti kako napreduju. Kao i u zdravstvenom odgoju tako i ovom programu pratimo učitelje, dajemo im potrebni materijal i plaće.

Od neprocjenjive je važnosti suradnja s ljudima u bolnicama i školama jer to nije samo dobro za njih kojima pružamo spomenute programe nego je to jako dobro i za nas jer dobivamo jednu širinu glede kulture, običaja, te stječemo iskustva njihovog načina odgoja i obrazovanja, skrbi o zdravlju i životu općenito. U tom smislu se doista može reći da je obostrano bogatstvo davanja i primanja.

Uz sve druge svakodnevne obveze zajedničkog života i raznovrsnosti apostolata radosne smo da im možemo i ovo pružiti preko naših dobročinitelja kojima i ovom prilikom od srca zahvaljujemo. Hvala svim ljudima koji osjećaju potrebu pomoći drugom. Hvala dragom Bogu koji sve vodi i upravlja.

s. Kata Karadža

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox