U duhu naše karizme i u skladu s pozivom pape Franje da budemo Crkva u izlasku, kao konkretan odgovor u jubilarnoj godini, Provincija je započela s misijskom prisutnošću u Ugandi, u Africi.

Pred odlazak sestara u Ugandu, 22. listopada slavljena je zahvalna sveta misa prvo u kapeli Prečistog Srca Marijina provincijalne kuće u Sarajevu koju je predslavio mons. Henryk M. Jagodzinski, savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini, a potom 24. listopada i u kapeli Navještenja Gospodinova u Zagrebu koju je predslavio vlč. Antun Štefan, Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. Euharistijskom slavlju i oproštaju od sestara, uz našu provincijsku predstojnicu s. Katu nazočila je i provincijska predstojnica Mariborske provincije s. Terezija Tomazin u pratnji s. Majde Tisel i s. Tine Dajčer te pedesetak sestara iz zajednica u Zagrebu i Kloštra Ivanića kao i sestre iz Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice. Iz Sarajeva su također stigle s. Lidija Jurišić, zamjenica provincijske predstojnice, s. Gracija Žabić i s. Ljubica Stjepanović.

Dan koji će na poseban način biti upisan u povijesti Provincije je 25. listopada 2018. (dan sjećanja na bosansku kraljicu Katarinu Kotromanić-Kosača) kada četiri sestre misionarke zajedno sa provincijskom predstojnicom s. Katom odlaze u Ugandu. Sva daljnja misijska događanja naših sestara, kao i sestara misionarki u DR Kongo, imat ćemo prigode pratiti putem massmedia, naših glasila i u osobnim kontaktima. Na poseban način ćemo ih pratiti u molitvama i našom sestrinskom solidarnošću koju ćemo moći iskazivati na razne načine. (ssf)

U nastavku možemo čitati prve informacije i javljanje naših sestara u Ugandi:

Nakon ispraćaja na zagrebačkom aerodromu na afričko tlo stigle smo isti dana u kasnim noćnim satima. Sletjele smo u Entebbe gdje nas je dočekao dugogodišnji misionar fra Ivica Perić i s. Vedrana Ljubić, sestra Kćeri Božje ljubavi također dugogodišnja misionarka u Ugandi. Umorne od dugoga putovanja s. Vedrana nam je pružila prenoćište u njihovoj sestarskoj kući u Kampali.

U petak 26. listopada nakon doručka, zahvalile smo se sestrama na gostoprimstvu te se zajedno sa fra Ivicom i s. Vedranom uputili prema Rushooki. Na putu prema Mbarari i Rushooki posjetile smo odgojnu kuću sestara Kćeri Božje ljubavi u Ruti. One su nam izrazile dobrodošlicu i primile u svoju zajednicu u Rushooki.  Zahvalne smo doista fra Ivici i s. Vedrani koji su nas dočekali, te sestrama koje se nas primile.

Naši prvi misionarski dani započeli su u župi sv. Franje Asiškoga kod sestara Kćeri Božje ljubavi koje su nam predstavile svoje djelovanje i iskustvo. Drugi dan našega boravka susrele smo se s gvardijanom fra Fidelisom Mwesigye koji nam je zaželio dobrodošlicu u župnu zajednicu, kao i župnik župe sv. Franje Asiškog fra Agapitus Mubanigiz.

U nedjelju 28. listopada sudjelovale smo na prvome misnome slavlju sa župljanima. U prepunoj crkvi vjernika prvi puta doživjele smo afrički način slavlja euharistije uz pjesmu i ples. Za vrijeme misnoga slavlja župnik fra Agapitus srdačno nas je pozdravio pred župnom zajednicom, izrazio radost našega dolaska u župu te pozvao nas sestre da se kratko pozdravimo. Provincijska predstojnica s. Kata Karadža ukratko je predstavila sestre. Na kraju smo zapjevale pjesmu Krist na žalu.

S. Franciska Ivanović

 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox