Euharistijskim slavljem i koncertom združenog pjevačkog zbora sestara iz Mariborske, Splitske, Bosansko-hrvatske i Mostarske provincije 2. ožujka 2019. godine u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru proslavljena je u našoj provinciji 150. obljetnica utemeljenja Družbe.
Euharistijsko slavlje predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko u zajedništvu s generalnim vikarom hercegovačkih biskupija don Željkom Majićem i desetak svećenika iz mostarskih župa i samostanskog bratstva. Na misi je sudjelovalo stotinjak sestara iz Provincije te vjernici grada Mostara, a tijekom slavlja pjevao je združeni zbor sestara uzdižući Bogu glasove molitve i zahvaljivanja.
Na početku se okupljenima obratila provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina i zahvalila svima na dolasku i sudioništvu. Napose je izrazila dobrodošlicu s. Tereziji Tomazin, provincijskoj predstojnici i sestrama Mariborske provincije Bezgrješnog začeća, s. Andrei Nazlić, provincijskoj predstojnici i sestrama Splitske provincije Presvetog Srca Isusova, s. Kati Karadža, provincijskoj predstojnici i sestrama Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina te članicama zbora i sestrama naše provincije. Radost zbog dolaska izrazila je i sestrama drugih redovničkih zajednica koje djeluju na mostarskom području kao i vjernicima koji s poštovanjem i zahvalnošću prate sestre otkako su prije 120 godina došle u Hercegovinu.
Razlog okupljanja, kazala je između ostaloga s. Zdenka „na povijesno mjesto i grad podno Huma što godine 1899. postade plodnim tlom u koje mariborska Družba pusti duboko korijenje“ jest „da zahvalimo Bogu za milosni nastanak naše Družbe, za sve sestre, žive i pokojne, koje su svoje živote utkale u petnaest desetljeća dugoga puta, ugaženog zanosom i radošću služenja ali i ratovima, izgnanstvom i neimaštinom, tegobama i raznim iskušenjima koja su jačala pouzdanje u Boga i Njegovu providnost… Dajmo hvalu Gospodinu i za sve naše suputnike koji su pratili hod Družbe i pojedinačnih Provincija, otvoreni našim brigama i pomažući bilo materijalnom potporom, bilo molitvom i blagoslovom.“
Liturgijska čitanja od osme nedjelje kroz godinu čitale su sestre Sarajevske i Splitske provincije, a psalam su pjevale sestre Mariborske provincije. Evanđelje je navijestio generalni vikar don Željko Majić, a prigodnu homiliju izrekao o. provincijal fra Miljenko Šteko. Na koncu su čestitke i riječ zahvalnosti sestrama uputili generalni vikar don Željko Majić i provincijski vikar fra Ivan Ševo.
Nakon misnoga slavlja sestre četiriju provincija održale su koncert nastupivši sa po tri skladbe. Voditelj programa fra Ante Marić toplo je, i ne samo riječju nego svim srcem, pratio nastupe zborova.

Prvi je nastupio zbor sestara Mariborske provincije kojim je ravnala s. Klara Jarc uz pratnju Marte Habe, a najprije su sa sestrama Mostarske provincije otpjevale himnu Godine jubileja Ponižna hvalnica autorice s. Klare Jarc. Zbor je potom izveo skladbe:
1. s. Valtruda Levec, Pozdrav Mariji
2. s. Klara Jarc, Mati Margareta
3. Gen Rosso, Kadar zvečer

Uslijedio je nastup zbora sestara Splitske provincije kojim je ravnala s. Mirja Tabak uz pratnju s. Lidije Matijević:
1. Šime Marović, Hvaljen Isus i Marija
2. Magnificat
3. Šime Marović, Protivnom bratu vjetru

Zbor sestara Bosansko-hrvatske provincije kojim je ravnala s. Jelica Dolić uz pratnju s. Matee Šipić izveo je skladbe:
1. Slavko Topić, O prislavna Božja mati
2. Anđelko Klobučar, Laetamini
3. Ante Vučković, Pjesma stvorova

Na koncu je nastupio zbor sestara Mostarske provincije pod ravnanjem s. Mire Majić i uz pratnju s. Irene Azinović:
1. Stipica Grgat, Ovo je dan
2. S. M. Tarzicija Fosić, Tko je ona
3. Zvonko Pšag, Što ću uzvratiti Gospodinu

Nakon pojedinačnih nastupa združeni sestarski zbor večer je završio marijanskom antifonom Salve Regina.
I kako događaj sam po sebi spada u povijesne tako je na kraju za povijest napravljena i zajednička fotografija sa svim sestrama Družbe.

(ssf-mostar)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox