(Puno više od tečaja jezika)

Tečaj talijanskog jezika, na kojem smo sudjelovale ovo ljeto, trajao je od 25. srpnja do 19. kolovoza u školi za učenje stranih jezika „Prolingua“ koja se nalazi u blizini papinske bazilike sv. Petra u Vatikanu. Naš boravak u Italiji započeo je odlaskom u Asiz – na izvore franjevaštva – sa s. Majom Ivković. Crkva sv. Damjana, sv. Klare, dom sv. Franje, njegov grob ili pak Porcijunkula samo su neka od mjesta na kojima smo se zadržale u molitvi i razmatranju.

Sljedećeg jutra započele smo susrete u školi „Prolingua“. Vedri, nasmijani i nadasve susretljivi profesori, polaznici različitih dobi i kultura (Indija, Nigerija, Ruanda, Bolivija, SAD, Brazil, Meksiko, Vijetnam, Južna Koreja, Bosna i Hercegovina i Hrvatska) kao i opuštena radna atmosfera u kojoj smo zajedno učili i griješili čine ovu školu jezika posebnim mjestom stjecanja novih znanja. Naši su dani bili ispunjeni zajedničkim satovima u školi, samostalnim učenjem, molitvom, šetnjom i razgledavanjem znamenitosti Rima od kojih su samo neke: četiri papinske bazilike, Vatikanski muzeji, katakombe sv. Sebastijana, Svete stube, Piazza del Popolo, Piazza Navona, vrt naranči, Rimski forum te još mnogo crkava i gradskih trgova.

Posjetile smo i naše sestre iz Vrhovne uprave na Grottaferrati te im zahvaljujemo što su nas lijepo ugostile i povele u obilazak papinskog ljetnikovca Castel Gandolfa. Na svetkovinu Velike Gospe, nakon slavlja euharistije u bazilici sv. Petra, prisustvovale smo Papinu nagovoru na Trgu sv. Petra u kojem nas je Sveti Otac potaknuo da poput Djevice Marije otkrivamo Boga na djelu u našim životima koji kroz krotkost i malenost čini velike stvari: „Braćo i sestre, Marija danas pjeva nadu i ponovno u nama pali plamen nade, u njoj vidimo cilj puta. Ona, naša Majka, uzima nas za ruku, prati nas u slavi, poziva nas da se radujemo misleći na raj. Blagoslivljajmo Mariju svojom molitvom i isprosimo od nje proročki pogled, koji je kadar nazrijeti Nebo na zemlji“.

Tijekom tečaja profesor je jednom prilikom, objašnjavajući kako nije važno ako odmah ne znamo značenje svake riječi, rekao kako se jezik uči svim osjetilima – cijelim bićem – ne samo memorijom. Jezik je i osjećaj i sluh i vid i dodir… „È più importante quello che tu sei di quello che tu sai.“ („Važnije je ono što jesi od onoga što znaš.“) Osvrćući se upravo na tu misao možemo reći kako nam je prilika učenja talijanskog u Vječnom Gradu pomogla da se do kraja otvorimo stvarnosti jezika koji učimo. Sveta misa i molitva časoslova kao i upoznavanje i druženje na talijanskom, gradski promet, trgovine, slastičarne pa čak i usputni prolaznici pomogli su nam da ‘ne izlazimo van’, nego da pokušamo ostati ‘unutar jezika’. Tečaj nam je pomogao da sve ono što smo strpljivo učile sa s. Majom stavimo u praksu i proširimo. Rezultat je u svakom pogledu nadišao naša očekivanja.

Na ovoj doista jedinstvenoj prilici posebno zahvaljujemo Provincijskoj upravi na čelu s provincijskom predstojnicom s. Željkom Dramac kao i zajednici sestara u Rimskoj regiji (Farnesina) što nas je primila i osigurala sve potrebno za vrijeme boravka u Rimu. Ovih mjesec dana u školi „Prolingua“ za nas je veliki poticaj koji nam govori: „Non smettere di camminare!“ („Ne prestani hodati!“) i ohrabruje nas da s još većom željom i zanimanjem nastavimo učenje talijanskog jezika.

s. Suzana Benković i s. Petra Mikulec, juniorke

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox