U Domu sv. Anđele uršulinskog samostana u Varaždinu u četvrtak 20. listopada počeo je godišnji susret animatora za duhovna zvanja. Susret se održava u organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije i Ureda za duhovna zvanja Varaždinske biskupije, a završit će u subotu 22. listopada posjetom svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.

Na susretu, koji se u Varaždinu održava s temom “Mladi – znak i izazov pastorala duhovnih zvanja”, okupilo se oko 50 animatora dijecezanskih i redovničkih zajednica, a te dužnosti u svojim zajednicama obnašaju svećenici, redovnici i redovnice.

Susret je počeo uvodnom molitvom i pozdravnim govorom splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja. Nadbiskup Barišić osvrnuo se na važnost i značaj pastorala duhovnih zvanja. Govoreći o pastoralu za buduća zvanja, istaknuo je da se danas Crkva nalazi u promijenjenim okolnostima, odnosno u novoj situaciji kada se duhovna zvanja često rađaju u mladima koji već završe svoje školovanje, pa čak i ono fakultetsko. Iznio je iskustva i svoje mjesne Crkve u kojoj su mnogi mladi svećenici završili i druge fakultete, a ne samo teološke. Naglasio je da se danas mladi sve teže odlučuju na duhovno zvanje, odnosno ta odluka u njima prolazi dulje sazrijevanje. Mladima je na tom hodu potrebna duhovna pratnja, i to upravo osoba duhovnog poziva koje im mogu predstaviti cjelovito duhovno bogatstvo svećeničkog ili redovničkog zvanja. Rekao je kako je Hrvatska još uvijek plodno tlo na kojem niču duhovna zvanja, stoga je potrebno i nadalje mladima otkrivati nove horizonte, kako bi primijetili da ih Bog vidi i zove. Animatorima je poručio da su pozvani ohrabrivati mlade, biti im svjedoci svojeg poslanja, odgajati ih i pratiti na putu kojim ih Bog zove. Zaželio je da im njihov godišnji susret pomogne u razmjeni iskustava, unapređenju animacije budućih zvanja i obogaćenju pastorala duhovnih zvanja. Nazočne je ujedno potaknuo da iz ovog duhovnog Tabora u kojem su se zajedno sabrali, poput Isusa siđu u Kafarnaum, odnosno da u svakodnevici izađu u društvo gdje su pozvani biti prisutni, djelovati, svjedočiti i animirati buduća zvanja.


Okupljene je pozdravio i njihov domaćin vlč. Siniša Dudašek, povjerenik za zvanja Varaždinske biskupije, a u petak je na susretu sudjelovao i varaždinski biskup Josip Mrzljak. Nakon dvodnevnih predavanja i zajedničke mise u Sračincu kod Varaždina koju je predvodio nadbiskup Barišić, u petak u 20 sati sudjelovat će na susretu s mladima i misi u povodu blagdana sv. Uršule, zaštitnice mladih i studenata. Misno slavlje u uršulinskoj crkvi u Varaždinu predvodit će nadbiskup Marin Barišić. (ika)

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox