Uoči Nedjelje Dobrog Pastira, 28. travnja 2012. godine, održan je jednodnevni susret mladih u Livnu. Program susreta bio je ponuda mladima kako bi razmišljali o sv. Franji i sv. Klari te u primjeru njihovog života pronalazili nadahnuće za svoj svakodnevni život.

Uvodnu molitvu pripremila je i osmislila s. Blaženka Franjičević sa suradnicima. Pripjevni zaziv nas je pozivao da budemo svjetlo i svojim životom svijetlimo drugima. Zapalivši baklje na uskrsnoj svijeći mladi su palili svoje svijeće i nosili ih u rukama što je simbolično označavalo da donosimo jedni drugima svjetlo Uskrsloga i svojim životom pronosimo svijetom i društvom u kojemu živimo.

Slijedilo je predavanje koje su sudionici slušali s velikom pažnjom. Tema predavanja bila je Franjo i Klara – prijatelji čovjeka, svijeta i Boga, a održala ga je naša s. Kata Karadža. Nakon predavanja slijedio je rad u deset skupina koje su animirale sestre franjevke, franjevački novaci i jedan vjeroučitelj laik. Mladi su zajedno s animatorima razmišljali na poticaj pitanja koje je pripremila s. Kata, a rezultate rada izložili su predstavnici skupina nakon slavlja Euharistije, ručka i kratkog odmora.

Prema izviješćima vidljivo je da se rad odvijao u opušteno-radnoj atmosferi. Mladi su istaknuli da se susreću s različitim izazovima ovoga društva od sredstava komuniciranja koja ih često vode u ovisnost do teških obiteljskih situacija gdje nailaze na tvrdo i neplodno tlo za razvoj kako osnovnih komunikacijskih vještina korisnih za normalan život tako i nemogućnost razvijanja vrednota koje daju trajni mir i trajnu radost. Mladi su svjesni da problem medija koje nudi tehnologija narušava njihov osobni život, ulazi u privatnost pojedinca, prekida odnose među prijateljima, u obitelji, na radnom mjestu ili stvara nezdrava prijateljstva, nezdrava poznanstva, a uz sve to dragocjeno vrijeme koje nam je darovao Bog, “darujemo” ga uprazno. Takvi potezi, takvi stavovi ne donose mir, nego naprotiv nemir i nered u osobnosti i društvenom životu svakog pojedinca. Kada već zaoremo travnatu ledinu, teško ju je vratiti u prvobitno stanje,treba puno vremena i njege.Tako su i mladi s jasnom porukom izašli pred ostale: ugasimo faceboock, tada pogledajmo koliko imamo prijatelja… U nesigurnostima današnjice sami ne možemo učiniti skoro ništa, ali ako se stavimo u ruke Božje, sigurni smo na putovanju. Znamo da je to jedino moguće ako svaki dan činimo male korake.

Nakon izvješća molili smo molitvu za duhovna zvanja i tako završili pravi dio susreta.

Uslijedilo je scenski prikaz Sv. Klara svjetlo od Boga koju su u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu izvele sestre juniorke, novakinje i postulantice naše Provincije. Predstava je bila dobro posjećena, ali i dobro odrađena što se vidjelo prema zadovoljstvu prisutnih i njihovom oduševljenju. Tako smo završili susret i krenuli prema svojim kućama radosni i osvježeni željni još ovakvih i sličnih susreta.

Ovaj jednodnevni susret mladih održan je u samostanu sestara franjevki u Livnu, no u organizaciji nisu sudjelovale samo sestre franjevke i kandidatice nego i franjevački novaci sa svojim meštrom fra Markom Ešegovićem koji je predslavio svetu misu točno u podne na nakanu za duhovna zvanja, dok je vikar franjevačkog samostana na Gorici u Livnu  fra Miroslav Ištuk koncelebrirao u misi na nakanu nas sestara o 70. obljetnici naše Bosansko-hrvatske Provincije Prečistog Srca Marijina koju slavimo 29. travnja.

Slavlje svete mise uzveličali su franjevački novaci pjesmom, a cjelokupan susret obogatile su sestre franjevke zajednice u Livnu koje su širom otvorile vrata samostana i vrata svoga srca kako bi mladi uvidjeli radost i otvorenost, a uz sve to i primjer biblijske poruke Gle, kako je dobro i kao je milo kao sestre zajedno živjeti….

Na susretu je sudjelovalo oko stotinjak mladih i onih malo starijih iz Livna, Jajca, Bugojna, Busovače, Bile, Novog Šehera, Splita, Zagreba i Čakovca. Osobito zadovoljstvo bilo je sudjelovanja naših sestara iz Splitske provincije s juniorkama i novakinjom. Sestre su nam bile podrška, pomoć u animiranju, molitvena potpora i jednostavno sestre.

S ovog susreta nosimo iskustvo zajedništva, nesebičnosti i darivanja jedni drugima. Pa kako proljeće donosi procvat svakog stabla želja nam je da i proljeća naših života cvjetaju i otvore se za nove zrake sunca koje nesebično prelaze darujući svježinu i ljepotu svakodnevnici koju živimo.

 

 

S. Vlatka Dujmović

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox