U Zagrebu se 25. i 26. siječnja održava se zasjedanje Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine tijekom kojeg je proslavljena 30. obljetnica Vijeća. U toj prigodi svečano misno slavlje u crkvi Sv. Franje na Kaptolu u koncelebraciji franjevačkih provincijala na blagdan Obraćenja sv. Pavla apostola, u petak 25. siječnja, predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Pozdravljajući prisutne u svojstvu domaćina provincijal Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak kratko je ocrtao povijesni hod Vijeća od inicijative do današnjih dana, posebno ističući zajedničke aktivnosti poput obilježavanja franjevačkih jubileja u hrvatskom narodu, franjevačke olimpijade, zajedničkog sudjelovanja na hodočašćima, poglavito u Asiz, do izdavačkih projekata kojima je kruna prijevod na hrvatski “Franjevačkih izvora”. 

U homiliji kardinal je upozorio na providonosnu podudarnost da se ova proslava održava na blagdan Obraćenja sv. Pavla te je usporedio Pavlovo i Franjino obraćenje. I jedno i drugo obraćenje dogodilo se u žarkom susretu s Isusovom osobom. Obojica su velikodušno odgovorila na Kristov poziv i Njemu su potpuno posvetili sav svoj život, dotle da je bilo moguće reći “Ta meni je živjeti Krist” i “Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist”, obojica su mogla reći “ja na svom tijelu nosim biljege Isusove”, rekao je kardinal istaknuvši kristocentričnost kao središnju oznaku franjevačke teologije.

Potaknuo je na promišljanje koje mjesto u našem životu zauzima Isus Krist; koliko je Isus poznat i prisutan u našem društvu, u našoj kulturi. U javnosti, u masovnim medijima i općenito Isus Krist je dosta prisutan. O njemu se govori u bezbrojnim pričama, filmovima i knjigama, ali autori ponekad manipuliraju Kristovim likom, obmanjujući javnost nekim tajnovitim, tobože novim povijesnim dokumentima o Njemu, upozorio je kardinal, dodavši da se stječe dojam da govor o Isusu postaje poput nekog pomodarstva. No, gledajući s druge strane na područje vjere, kojemu Isus prvenstveno pripada, uočavamo zabrinjavajuću odsutnost, pa čak i odbacivanje Njegove osobe. Oni koji se izjašnjavaju kršćanima u nas, u Europi, u svijetu “često vjeruju u postojanje nekog dalekog Bića, Stvoritelja, koji prebiva u ‘onostranosti’. U takvom tipu religioznosti dobiva se dojam da je Isus Krist odsutan. A prema Novom zavjetu, vjera koja čovjeka opravdava, jest samo vjera u Isusa Krista, u njegovu smrt i uskrsnuće.” U Godini vjere i u vremenu nove evangelizacije neizmjerna zadaća za cijelu Crkvu, a na poseban način za Franjine sinove i kćeri, je naviještati svijetu Isusa Krista, i to raspetoga, poručio je kardinal.

Franjo je riječju i životom naviještao radosni smisao otkrića skrivenoga blaga i dragocjenog bisera. On nije prodao sve svoje imanje da bi pronašao skriveno blago, već zato što je pronašao skriveno blago. I kod njega je dar prethodio dužnosti. Franjo nije trebao riječima naviještati pashalno otajstvo – Kristov križ i uskrsnuće – njegova je osoba postala živa slika tog pashalnog otajstva. Svim silama želio je samo jedno: živjeti Evanđelje i naviještati Evanđelje. Nasljedovati ga u onome što je bila čežnja cijelog njegovog života, traži od njegovih sljedbenika da Franjinom radošću i poletom naviještaju evanđelje milosti Božje, istaknuo je kardinal Bozanić te podsjetio kako papa Benedikt XVI. uporno ističe da je velika zadaća Crkve iznova osvijetliti prvenstvo da Bog postoji, da nas se Bog tiče i da nam daje odgovore na životna pitanja. Stoga, započeti od Boga, prihvatiti dar obraćenja i pokore kako nam svojim životom svjedoče sveti Pavao apostol i sveti Franjo Asiški uvjet je da bismo u Godini vjere odgovorili velikom pozivu Crkve na novu evangelizaciju. Neka nas na tom putu zagovara Presveta Bogorodica Marija i blaženi Alojzije Stepinac, sljedbenik franjevačke duhovnosti, zaključio je kardinal Bozanić.

Nakon “Tebe Boga hvalimo” i popričesne molitve riječ zahvale uputio je predsjednik Vijeća provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Ivan Sesar. Kardinalu Bozaniću uime Franjevačke obitelji izrazio je odanost i blizinu, napose u ovim burnim danima pred izazovima vremena i društva u kojem se Crkva nalazi, te mu uručio primjerak izdanja “Franjevačkih izvora”. Zahvalio je i svim članovima Vijeća koji su kroz trideset godina ostavili neizbrisiv trag u životu i djelovanju samoga Vijeća i time pridonijeli kvaliteti življenja franjevačke karizme na ovom tlu. Slavljem ove obljetnice, napose zagovorom BDM, Majke Crkve i Kraljice franjevačkog reda, želimo obnoviti svoju vjernost franjevačkoj karizmi te i nadalje novim poletom nastaviti ostvarivati velike životne ideale svoga kršćanskog i franjevačkog poziva ostajući vjerni Kristu i Crkvi po primjeru našega sv. Oca Franje, rekao je Sesar.

Misno slavlje kojem su nazočili mnogi članovi velike franjevačke obitelji, pjevanjem je animirao zbor bogoslova franjevačkih zajednica. (ika)

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox