Međuprovincijski susret

Redoviti godišnji susret odgojiteljica i provincijskih predstojnica održao se 26. i 27. travnja o.g. u samostanu sestara Splitske provincije u Zadru. Već drugu godinu trima provincijama hrvatskoga govornoga područja pridružuju se sestre Mariborske provincije. Iz četiri provincije prisustvovalo je 13 sestara i vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović. Ove godine susret je trajao dva dana, kako se predložilo na prošlom susretu u Sarajevu. Potreba za dvodnevnim susretom pokazala se opravdanom, jer su oba dana u potpunosti bila ispunjena. Složeni odgojni proces, specifičnosti odgojnih zajednica, planiranje budućnosti te međuprovincijsko djelovanje na odgojnom planu iziskuju velike pripreme i iscrpan rad.

Prvi dan susreta bio je obilježen predavanjem i diskusijom na temu: „Kako dalje?“ Predavanje je održao dr. sc. don Boris Vidović, profesor psihologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Danas se promijenila slika čovjeka o Bogu i o samome sebi. Teško je odgajati, a pogotovo je teško procijeniti ima li netko poziv. To je složen i težak proces u kojem je važno za odgojitelja otkriti gdje on sam stoji u tom procesu. Odgojitelj mora imati puno strpljenja, kao i puno ljubavi. Već je sv. Toma Akvinski razlikovao čin intelekta i čin volje. Ljubav je voljni čin i nije dovoljno znati i poznavati teološke datosti da bi se ljubilo Boga. A poziv bez ljubavi ne može dugo opstati. Ljubav pomaže u svim problemima i samo ljubav može naći pravi put.

Drugi dan bio je rad u skupinama prema smjernicama koje smo dobile od predavača. Vrhovna predstojnica je izvijestila o nadolazećem susretu odgojiteljica i juniorki Družbe koji će se održati od 17. do 24. kolovoza 2019. u Austrijskoj provinciji. Dogovoreni su ostali susreti na međuprovincijskoj razini koji će se održati u idućoj godini.

Nakon ručka upriličen je kratki izlet u Vodice. Razgledale smo umjetnički vrt samoukog umjetnika gospodin Josipa Mateše Jole. Tu su brojne skulpture od maslinovog drveta inspirirane biblijskim temama i likovima. U župi Sv. Križa nas je dočekao župnik don Franjo Glasnović i upoznao nas s poviješću župe i grada Vodice. Zatim smo se uputili na brdo Okit na kojem je sagrađena nova crkva, jer je stara bila srušena u Domovinskom ratu. Otpjevavši Kraljice neba, raduj se, zaputile smo se prema svojim provincijama.

(S. Lidija Bernardica Matijević/ssf)

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

prosinac 2022
P U S Č P S N
« stu.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WordPress Video Lightbox