Još jedna godina online učenja talijanskog jezika uz sestre franjevke je iza nas pa, zahvalni za sve ono što smo tijekom nje doživjeli, želimo baciti pogled unatrag i osvrnuti se na sve ono lijepo iza nas.

U listopadu 2021. godine mnoge osobe su započele učiti talijanski jezik preko online platforme Microsoft Teams uključivši se u projekt koji su organizirale Školske sestre franjevke u suradnji s udrugom Pod smokvom. Ono što nas posebno raduje u ovome projektu jest podupiranje misijskoj rada sestara franjevki u Ugandi.

Uz tečaj koji se tijekom godine održavao u potpunosti online te tako spojio ljude iz različitih dijelova Hrvatske, BiH i inozemstva, bila je organizirana od 5. do 9. kolovoza i ljetna škola ovog jezika u sestarskom samostanu u Tučepima koju su vodile s. Maja Ivković i s. Marina Jurišić. Tu se stvorila i prilika da se neki od nas susretnu prvi put uživo i bolje upoznaju. Tijekom tih pet dana, osim usavršavanja talijanskog jezika, lišeni užurbanosti svijeta uz planine s jedne i mora s druge strane, u ovoj prirodnoj idili stvorila su se ili učvrstila mnoga prijateljstva, razmijenila iskustva, a neka svjedočanstva govore o bogatstvu koja se nosi u srcu:

„Škola je bila dinamična, obradili smo nekoliko područja kroz manje cjeline, imali smo mogućnost učenja novoga i utvrđivanja i ponavljanja naučenog. Najviše je učenju pomogla činjenica da smo po prvi put mogli fizički komunicirati i upoznati se. Ovakav susret je pridonio većoj motivaciji za daljnjim učenjem i usavršavanjem.“ (Ana)

„Sve to silno učenje je dovelo do druženja. Druženja s učiteljicama koje su tvojih godina, druženja s učiteljicama koje žele podučavat i to rade nesebično. Vrijeme provedeno u Tučepima ću pamtiti po divnom gostoprimstvu sestara franjevki, po odličnoj hrani, odlično doziranom vremenu za učenje, molitvu, druženje s divnim ženama. Druženje koje počinje molitvom i zahvalom Gospodinu. Druženje koje nas je naučilo da smo osobe i izvan tog ekrana, sa svojim manama i vrlinama, a tako vrijedni i jedinstveni, i blagoslovljeni za ovo zajedničko vrijeme.“ (Ivana)

„Korisno je učiti novi jezik. Praktično je učiti ga online. Zanimljivo je kad su ti kolege na raznim stranama svijeta. Ohrabrujuće je kad ste podrška jedni drugima, ne samo u lekcijama, vježbama i gramatici. Lijepo je susresti kolege uživo. Čudesno je kada prerastu u prijatelje. Zabavno je učiti i ponavljati sjedeći pod smokvom ili plivajući. Smiješno je objašnjavati i pogađati nazive hitova Sanrema 60-ih. Blagoslovljeno je moliti na talijanskom. Opuštajuće je buditi se i lijegati uz pogled na more, otoke, planine, nebo i beskraj. Velikodušno je kad te netko prihvati u svoj dom i gleda te kao sestru. Zahvalno je kada netko svoje vrijeme provodi strpljivo te poučavajući.“ (Lukrecija)

Uz susret u Tučepima, polaznici tečaja imali su priliku okupiti se i 9. rujna 2022. na druženju u sestarskom samostanu Navještenja Gospodinova u Zagrebu. Nakon mise na talijanskom jeziku, koju je predvodio fra Matej Jovanovac, imali su priliku upoznati se i uživo se družiti s osobama s kojima su tijekom prošle godine iza malih ekrana učili talijanski.

Kristina Jozić i s. Maja Ivković

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox