Budući da se u ovim krajevima – zbog velikih udaljenosti i otežanog načina putovanja – rjeđe putuje te stoga ni susreti nisu tako česti, posjeti drugim zajednicama ili dolasci jednih drugima pravi su doživljaj. Proteklih dana, od 16. do 19. srpnja, našu zajednicu sestara u Rwentobu posjetile su naše sestre iz Konga: s. Francoise Balibuno Ciza, s. Emilienne Nankafu i s. Samuela Šimunović.

Isto tako, u subotu i nedjelju (16. i 17. srpnja) posjetio nas je fra Ivica Perić, OFM, koji je u našoj kapeli slavio nedjeljnu misu. Na nedjeljno euharistijsko slavlje, kako bismo u širem krugu doživjeli radost zajedništva, pozvale smo sestre Kćeri Božje Ljubavi, s. Bogdanu Markić i s. Martu Čović. One su se pozivu rado odazvale. Nije potrebno istaknuti da smo misu slavili svečano, moleći i pjevajući na više jezika jer dolazimo iz različitih govornih područja. Fra Ivica se u propovijedi zadržao na nedjeljnim biblijskim tekstovima. Istaknuo je kako je svakog od nas Bog obdario različitim darovima i vrlinama, baš poput Marte i Marije iz evanđeoskog ulomka te nedjelje, te da svatko ima svoje poslanje koje treba prepoznati i upotrijebiti za druge.

Nakon mise slijedilo je zajedničko druženje uz objed. Tu se još više mogla doživjeti naša raznolikost i bogatstvo budući da smo komunicirali na više jezika (hrvatski, slovenski, francuski, engleski te ponešto na nekom od afričkih jezika). Ono što smo htjele sve čuti i razumjeti bilo je potrebno prevesti svima. Ipak, želim posebno istaknuti da je bilo lijepo čuti kako naše sestre Kongoanke znaju nešto reći i na hrvatskom jeziku.

Lijepo je osjetiti blizinu zajedništva koja svakoga ispunja. Kao da smo u tom druženju mogle osjetiti ono što je evanđelist Luka poručio u odabranom nedjeljnom ulomku. Bile smo ‘Marta’ jer smo primile naše goste u kuću, ugostile ih i poslužile. Istovremeno smo bile i ‘Marija’ jer smo našle vremena za osluškivanje drugoga. Ponekad je tako malo potrebno da osjetimo radost zajedništva. Doista, lijepo je kao braća/sestre živjeti zajedno.

s. Kata Karadža

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox