Uz 800. obljetnicu poziva Sv. Klare Asiške i početaka Drugog franjevačkog reda, u subotu, 14. travnja 2012. održan je kviz za učenike osnovne škole na temu Sv. Klara Asiška – učiteljica života.


Finalno natjecanje bilo je u prostorijama župe Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu u organizaciji Povjerenstva za apostolat naše Provincije. Sudjelovalo je 19 ekipa (vjeroučenici škola i župnih zajednica) koje su pripremale sestre franjevke Bosansko-hrvatske Provincije iz različitih krajeva Bosne: Bile, Brestovskog, Bučića, Bugojna, Jajca, Livna, Ljubunčića, Nove Bile, Vareša, Viteza.


Uvodnom molitvom započeo je susret. Pročelnica Povjerenstva za apostolat s. Ana Oršolić riječima dobrodošlice pozdravila je sve nazočne te pročitala prigodno pismo od sestara klarisa iz Zagreba upućeno sestrama voditeljicama i svim sudionicima kviza u kojem između ostalog stoji: “S iznenađenjem, iskrenim zanimanjem i radošću primile smo vijest i pratile događanja vezana uz kviz znanja o Sv. Klari koji su organizirale Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije povodom jubilarne 800. godišnjice poziva sv. Klare i početaka Drugog franjevačkog reda. Vaše sudjelovanje na kvizu bit će natjecanje u znanju. Svatko će dati najviše od sebe. Učit ćete jedni od drugih, međusobno se nadopunjati… Iskusit ćete radost vlastite pobjede, ali i radost pobjede drugoga. Takvo bi imalo biti kršćansko i franjevačko natjecanje. Radosne smo zbog vaše zainteresiranosti za Sv. Klaru koja vam je kroz učenje o njoj postala bliska, premda je živjela prije 800 godina…” Zatim je uslijedio pismeni ispit.

Druženje je nastavljeno za euharistijskim stolom zajedništva. Svetu misu predslavio je župnik fra Vinko Sičaja u koncelebraciji sa župnim vikarom fra Ivicom Baketarićem. Misno slavlje uzveličali su bugojanski župni “mali zboraši” pod ravnanjem s. Mire Bliznac.


Domaćini, naše sestre franjevke u Bugojnu, pripremile su slastan ručak, a sestre juniorke: Maja Ivković, Nikolina Mišković i Andrijana Dankić osmislile su slobodno vrijeme do objave rezultata.


Nakon zabavnih trenutaka uslijedili su oni malo ozbiljniji. Dugo iščekivane rezultate objavili su članovi žirija: s. Vlatka Dujmović i s. Ana Oršolić. Netko je neminovno morao biti prvi a netko posljednji. Rezultati natjecanja od 1. – 4. razreda su sljedeći:


Prvo mjesto pripalo je ekipi “Sv. Franjo”


iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Livna – PO Srđevići
            učenici: Josipa Vukadin, Mateja Šarić, Petra Matan i Anđelina Šukan 


sa osvojenih 112 bodova od ukupno 120,


a voditeljica je s. Marica Pavlović.


 


Drugo mjesto osvojila je ekipa “Osmijeh”


iz OŠ Fra Lovro Karaula iz Livna
            
učenici: Kristijana Lijović, Andrea Mihaljević, Mario Jelović i Ante Vujeva  


sa osvojenih 110 bodova,


a voditeljica je s. Sara Miloloža.


 


Treće mjesto pripalo je ekipi “Dar srca”


iz OŠ Bila iz Viteza
            
učenici: Darija Mišković, Ana Visković, David Čeko i Matej Gudelj 


sa osvojenih 108 bodova,


a voditeljica je s. Tihoslava Bliznac.


 


Četvrto i peto mjesto pripalo je ekipama iz Jajca kojima je voditeljica s. Lidija Jurišić.


Od sedam ekipa viših razreda najbolji rezultat postigla je ekipa župe Nova Bila s voditeljicom s. Mirjam Kolar, te ekipa OŠ Vareš s voditeljicom  s. Dragicom Živković i ekipa OŠ “13. rujan” Jajce s voditeljicom s. Ivom Klarić.


Ostale ekipe odgovorile su izvrsno, no nedovoljno za prva pobjednička mjesta. Objava rezultata bila je za neke radostan trenutak, dok su neki otišli žalosni.


Ovaj kviz, iako pripremljen kao natjecateljski, prvenstveno je imao cilj druženje i međusobno upoznavanje učenika kao i upoznavanje života Sv. Klare i Drugog franjevačkog reda – sestara Klarisa. I ovaj susret bio je udio u obilježavanju velike i važne franjevačke obljetnice.S. Vlatka Dujmović

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox