U nedjelju, 16. prosinca, u našem samostanu u Kloštru Ivaniću, održana je duhovna obnova za mlade. Tema duhovne obnove bila je Uza te Bog je, otvori sva čula, a voditeljica s. Vlatka Dujmović u suradnji sa s. Miljanom Marušić, s. Ljubicom Stjepanović, s. Mateom Subašić, s. Ivkom Lučić i s. Franciskom Ivanović. 


U međusobnoj izmjeni iskustava mladi su se dotakli problema na koje nailaze u društvu kao vjernici. U njima je dobrim djelom prisutan strah da neće biti prihvaćeni od prijatelja, od društva gdje nastupa revolt i inat u mladih: ne želim biti drugačiji. Nadalje, mladi smatraju da tradicionalna vjera nije više u modi, potrebno je nešto novo, ići u trendu s društvenim promjenama. Slijedeći taj trend modernizma upadaju u različite ovisnosti. Upravo taj trend uvlači mladog čovjeka u vrtlog odakle teško izlazi. 

Ipak, mladi koji su došli dragovoljno provesti ove trenutke, nešto drugačije nego inače, slažu se da ne treba zbog svoje vjere i dubokog uvjerenja bježati od svijeta, nego treba hrabro ići svijetom i životom svjedočiti. No, da bi zadobili snagu i hrabrost, potrebno se svakodnevno povući od svijeta, u tišinu svoga srca. Biti sam pred sobom i Bogom. Susresti živoga Boga može se samo u aktivnoj šutnji. Mladi osjećaju potrebu te i takve šutnje. Također je lakše pobjeći od svijeta i biti neovisan o materijalnim stvarima, nego ih biti spreman dijeliti, darivati.

Mladi trebaju molitvu, osobno razmišljanje i rad na sebi, stoga trebaju vjeronauk koji će im približiti svakodnevnicu i voditi ih kroz nju. Kroz mnoga predavanja mladi teško mogu rasti ako se ne čuje njihov glas, njihov vapaj i potreba. Ovakvi susreti kako je većina izrekla potrebni su i češće, jer se tu osjećaju svoji na svome.

Na završetku susreta pošli smo svi zajedno u kapelicu samostana i zaustavili se u tišini pred euharistijskim Isusom. U meditaciji koju je vodila s. Miljana Marušić, mladi su se zaustavili načas i dopustili da se dogodi susret s Isusom. Bili su to trenuci koji su nas pozvali na predanje i otvorenost Božjim nadahnućima. Iz njih će, nadamo se, izići nova snaga i nova radost u svjedočenju i naviještanju vjere u životnoj svakodnevnici.
 
Na samom kraju susreta, okušali smo se i u igri, te u pjesmi, što je izazvalo smijeh i osobitu radost.  Ovaj susret svakako ne bi bio u potpunosti kreativan da se nisu sestre potrudile svojim kolačićima i sokovima  okrijepiti prisutne, a na kraju svatko je dobio dar koji će ga sjećati na ovaj dan.

Vjerujem da je i ovaj susret obogatio naše Došašće i srce više približio radosti Božjeg dolaska, što nam je i bio cilj. 


S. Vlatka Dujmović


Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox