Duhovna obnova za učenike od 6. do 9. razreda održana je u subotu, 14. prosinca, u samostanu Presvetog Trojstva u Jajcu. Tema duhovne obnove temeljila se na biblijskom ulomku iz Matejeva evanđelja Jesi li ti onaj koji ima doći? (Usp. Mt 11,3). Susret je započet molitvom koju je animirala s. Iva Klarić, a poticajno razmišljanje imao je fra Nikica Tomas, samostanski vikar u samostanu sv. Luke u Jajcu.

Fra Nikica je pokušao mladima osvijestiti da je došašće radosno vrijeme iščekivanja te da ga se treba dobro iskoristiti i pripremati svoje srce za Onoga koji dolazi. Bit došašća je pripremiti svoje srce, usporiti i čekati. Došašće znači donijeti Isusa u svoj život potpunije, nego prije. Budući da živimo u vremenu buke, kada se tihi glasovi teško mogu čuti i razlučiti, tada se u iščekivanju neminovno i sami susrećemo s pitanjem Ivana Krstitelja: Jesi li ti onaj koji ima doći ili da drugoga čekamo? Fra Nikica je također naglasio kako se danas živi u užurbanom svijetu koji nema strpljivosti čekati. Ne bi se kršćani smjeli utopiti u taj svijet. Mladi se na poseban način odupiru čekanju jer u iščekivanju ne vide smisao te ih taj proces često zamara.

U razgovoru učenici su rekli da se i u obiteljima polako, ali sigurno guši duh iščekivanja jer s paljenjem prve adventske svijeće kite se i obiteljski domovi čime često započinje ustvari slavlje Božića. Također su istaknuli da će od ovoga susreta pokušati došašće živjeti kao privilegirano vrijeme u kojem će radosno iščekivati Onoga koji čini velike stvari u našim životima i ispunja dušu i srce radošću i toplinom. Jedan od sudionika je napisao sljedeće: Svaki čovjek ima dušu, ali nekada ne brine za nju i pusti da „zaraste“. Svi mi žurimo i brzamo, to uništava našu dušu. Barem u vremenu došašća moramo zastati, usporiti i očistiti svoju dušu i na taj način pripremiti put Isusu. (Nikola Bilandžija 8. razred).

Na ovoj obnovi sudionici su odlučili da će pokušati animirati svoje obitelji kako bi se zajedno barem u ovom preostalom vremenu došašća pripremali za Onoga koji ima doći i koji se Ivanu Krstitelju, ali i nama očitovao svojim djelima.

Susret je završen molitvom u kapelici gdje su okupljeni na poseban način zahvalili Bog za darovano vrijeme, život, ali i za svoje obitelji… Također, molili su jedni za druge da riječi koje su čuli i velika raspoloživost u pripremanju srca za Kristov dolazak padnu na plodno tlo kako bi se ovoga Božića rodio Bog u svim srcima, pa makar ona bila poput hladne štalice.

 

s.I.K. / ssf

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox