Ova godina (2017.) bila je u znaku važnih aktivnosti i događaja povezanih s našom prošlošću. Sedamdesetpeta obljetnica provincije i knjiga s. Željke Dramac o životu i djelovanju sestara prilike su za bolje upoznavanje i produbljivanje naše povijesti. Trenutak je da se osvrnemo na naše početke i osluhnemo sestre koje su u samim temeljima naše Provincije. Davne 1929. godine sestre su iz Maribora došle u Bosnu. Nepoznati jezik i druga kultura nisu ih obeshrabrili. Zahvalne smo Bogu za taj važan korak u našoj prošlosti.

Danas, kao i jučer, duh misija je živ. Danas kao i jučer, daleko od naših očiju glad, siromaštvo i nesigurnost. Jučer, franjevci Bosne Srebrene zauzimali su se za dolazak sestara u Bosnu, danas nakon 88 godina fra Ivica Perić, također član franjevačke provincije Bosne Srebrene misionar u Ruandi, zauzima se za dolazak sestara na afrički kontinent.

U siječnju 2017. telefonskim putem razgovarao je s prov. predstojnicom s. Katom Karadža o dolasku sestara u Ruandu ili Ugandu. Poziv nas je ponukao na razmišljanje o misijama i otvorio pred nama neka nova obzorja. Fra Ivica je bio uporan i nekoliko puta nas podsjetio na Afriku. Misije su bile tema provincijskih sjednica, Izvanrednog provincijskog kapitula, kao i mnogih susreta i razgovora diljem Provincije. Prigodom vizitacije, kroz osobne razgovore sa s. Katom, pojedine sestre su pokazale spremnost i za ovakvo služenje. Ohrabrene ovom otvorenošću i u želji da odgovorimo na ovaj poziv te vidimo i čujemo iz prve ruke s. Kata Karadža, prov. predstojnica i ja zaputile smo se 7. svibnja u Ruandu gdje nas je čekao fra Ivica.

Teško je sažeti sve dojmove koje je na nas ostavilo ovo putovanje. Brzo smo se uvjerile kako se iza urednog i osvijetljenog glavnog grada Kigali nazire stvarna slika Ruande. Siromašne kućice bez struje i vode. Glad. Najveća dragocjenost je voda koje nema dovoljno i nije za piće, traži se i donosi izdaleka na glavama. Susresti se sa ljudima kojima je tako malo potrebno: voda i šaka riže čine nas zahvalnijima i skromnijima.

Zahvaljujući fra Ivici obišle smo nekoliko gradova i sela u Ruandi i Ugandi koja čekaju nove misionare. U Ugandi u nadbiskupiji Mbarara susrele smo se s nadbiskupom Paulom K. Bakyenga koji nam je ponudio kuću u mjestu Kashekuro gdje bismo mogle za početak raditi u župnom pastoralu. U župi Rushooka, a u mjestu Rwentobo može se zajedno  raditi s mladim bračnim parom iz Italije koji skrbi za djecu s posebnim potrebama. U Ruandi u mjestu Mbazi također rad s djecom s posebnim potrebama. Puno je mladih i djece, susrećemo ih na svim putovima i puteljcima.

Fra Vjeko Ćurić kao i drugi misionari i misionarke riskirali su svoje živote jer su bili i ostali jedini glas siromaha u borbi protiv svih oblika siromaštva i modernoga ropstva. Teška prošlost i nedavni genocid skrivena je i duboko potisnuta rana u srcu stanovnika Ruande.

Pogled u prošlost i sjećanje na prve sestre neka nam budu svjetlo i nadahnuće za novo i nepoznato. O 75. obljetnici otvorimo prozore i u svjetlu Božje riječi pogledajmo siromašne i potrebite. Otvorimo prozore i čitajmo znakove vremena koji vode daleko preko naših malih svjetova i čvrsto zacrtanih granica. Vjerujem da će opet i opet, na tlu naših slabosti, strahova i propusta biti posijano sjeme iz kojeg će izrasti novi život. Vjerujem da će se netko odazvati riječima proroka Izaije: „Evo me, pošalji mene” i tako otvoriti novo poglavlje u nekoj novoj knjizi naše povijesti.

s. Lidija Jurišić

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

travanj 2024
P U S Č P S N
« ožu.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
WordPress Video Lightbox