U subotu, 17. ožujka 2018., u prigodi 200. obljetnice rođenja naše utemeljiteljice Majke Margarite Puheru, u našem samostanu u Jajcu upriličen je susret za učenike devetog razreda na temu Htjeli bismo vidjeti Isusa (usp. Iv 12,21). Susret toga dana, koji se odvijao u dva dijela, temeljio se na nedjeljnom evanđeoskom ulomku (Iv 12,20-33) i svjedočanstvima onih koji su se odazvali na duhovni poziv. Animatorica susreta bila je s. Iva Klarić.

U prvom dijelu, nakon molitve, s. Iva je u svom kratkom izlaganju egzegetski protumačila evanđeoski ulomak. Poseban naglasak stavila je na želju susresti se i vidjeti Isusa te pšeničnom zrnu koje umire i donosi obilat rod. Istaknula je simbol zrna, koje naizgled umire, a ustvari se preobražava u novi život i donosi obilat rod. Naš život se u susretu s Isusom preobražava koji ga čini rodnim-plodnim. Nakon zajedničkoga čitanja biblijskoga ulomka sudionici su se zadržali nad evanđeoskim tekstom nastojeći se osobno susresti s Isusom i čuti njegovu riječ upućenu njima.

Nakon dijeljenja Božje riječi i iznošenja osobnih iskustava uslijedio je drugi dio kada su nam se pridružile sestre: s. Izabela Puljić, s. Anita Dramac i s. Snježana Saraf. U ovom dijelu s. Iva sudionike je upoznala o životu i djelu utemeljiteljice Majke Margarite Pucher, o nastanku Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja i osnutku naše Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina. Nakon izlaganja prikazala je tri svjedočanstva o odazivu na duhovni poziv. U daljnjem druženju sudionici su imali priliku čuti i osobna svjedočanstva sestara koje su nazočile susretu. Sudionici nisu krili svoju radoznalost i nisu se ustručavali postavljati pitanja sestrama kao što su: kako ste osjetile poziv, je li preteško biti redovnica, kako ste se privikle na ovaj način života, jeste li se pokajale…

Kroz kreativne radionice učenici su stvaralački prikazali sažetak susreta. Kao zaključak susreta naglasili su da iz dana u dan u nama treba postojati želja susreta s Isusom i u susretu s Njim preobražavanja svoga života. Također su istaknuli da na našem životnom putu postoje osobe koje nam žele i mogu pokazati Isusa, ali na nama je da to mi zaželimo. Poput Majke Margarite ne trebamo se bojati staviti svoj život u Božje ruke i založiti ga dobro.

Susret smo završili molitvom u kapeli gdje je svatko osobno, na oltaru, položio zrno pšenice u zemlju i na taj način pokazao želju i spremnost svoj život staviti u Božje ruke i dopustiti mu da ga on mijenja i preobražava.

Vjerujem, ovi će mladi kroz susret i u prijateljevanju s Božjom Riječju u svakom životnom umiranju znati potražiti Isusa koji će preobraziti njihovu bol, patnju, umiranje… u život koji ne prestaje. Neka ih dobri i milosrdni Otac privine na svoje milosrdno srce kako bi ih zaštito od robovanja, hladnoće i okrutnosti ovoga svijeta.

S. Iva Klarić

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

lipanj 2024
P U S Č P S N
« svi.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WordPress Video Lightbox