U subotu, 25. kolovoza ove godine, trideset sestara naše Provincije hodočastilo je u Kuću maticu u Maribor. Voditeljica susreta bila je s. Ines Vujica, provincijska savjetnica. U prijepodnevnim satima sestre su stigle u Maribor na odredište gdje su ih dočekale sestre Mariborske provincije zajedno sa s.Terezijom Tomazin, provincijskom predstojnicom. Nakon srdačnog dočeka, međusobnih pozdrava te okrjepe, sestre hodočasnice je pozdravila s. Terezija izrazivši dobrodošlicu i radost zbog zajedničkog susreta u Kući matici. Uslijedila je prezentacija s. Terezije „U zagrljaju Božje providnosti“ o povijesti Druže. Doista možemo reći da smo se kao Družba i kao Provincije, uz sve muke, boli i napore naše 150-godišnje povijesti, razvijale i širile u zagrljaju Božje providnosti.

Nakon povijesnog presjeka Družbe, u tri skupine smo pošle razgledati Kuću maticu u sklopu koje se nalazi Soba sjećanja, radionica crkvenog ruha, studentski dom „Sv. Elizabeta“ te Centar za obitelj.

Nakon razgleda kuće euharistijsko slavlje smo slavile u samostanskoj crkvi, a predslavitelj je bio gospodin vlč. Bernard Geršak. U prigodnoj homiliji istaknuo je predanost Majke Margarite Pucher, naše utemeljiteljice, u Božju providnost, njezinu snažnu ljubav za Boga i čovjeka te sućut za slabe i one koji su u potrebi. Također pozvao je i nas, sestre, na djelotvornu ljubav, da naš život ovdje na zemlji svijetli dobrim djelima, djelima koja će živjeti i u vječnosti. Nakon zajedništva euharistijskog stola, druženje smo nastavile za stolom tjelesne okrjepe. Riječi pozdrava i zahvale uime hodočasnica izrekla je s. Ines.

Uslijedio je posjet katedrali u Mariboru na grob biskupa Antuna Martina Slomšeka čijim zalaganjem su došle prve sestre u Maribor. Iz katedrale vožnju autobusom nastavile smo do groblja u Kamnici i Pobrežju, gdje smo molile zagovor Majke Margarite i svih sestara pokopanih u ovim grobljima.

Završetak našega hodočasničkog programa bio je u Kapeli kod Radgonje, rodnom mjestu naše Utemeljiteljice. U župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene, gdje nas je dočekao i pozdravio gospodin vlč. Frančiško Horvat, župnik, imale smo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon osobne i zajedničke molitve, ponovno smo se i tjelesno okrijepile u župnoj dvorani. Okrjepu su nam pripremili župljani zajedno sa svojim župnikom. I ovaj kratki susret sa domaćinima i našim sestrama doista je bio radostan.

Sve ima svoj početak i kraj, tako i dan našega hodočašća na izvore Družbe. U neizmjernoj zahvalnosti sestrama Mariborske provincije te župniku i župljanima Kapele, obogaćene lijepim međusobnim susretima, obogaćene novim spoznajama i ljepotom zajedništva, uputile smo se put Hrvatske, put Zagreba, put svojih zajednica donoseći radost „kako je lijepo kao sestre zajedno živjeti“.

Tako je završio naš hodočasnički dan, pun raznih darova i divnih doživljaja. Zaista smo se osjećale u zagrljaju Božje providnosti i zato smo dobrom Bogu neizrecivo zahvalne. Zahvalne smo s. Kati Karadža, provincijskoj predstojnici, i članicama provincijskog Vijeća, koje  su nam omogućile ovo hodočašće.

ssf

 

 

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

veljača 2024
P U S Č P S N
« sij.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
WordPress Video Lightbox