Prigodom početka nove katehetske i školske godine u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski uputio je poruku svima koji su na izravan ili neizravan način uključeni u odgoj i poučavanje mladih naraštaja. Poruku prenosimo u cijelosti:

Pred nama je još jedna nova školska i vjeronaučna godina. Kada kažem i vjeronaučna onda mislim i na školski i na župni vjeronauk. Ovom porukom želim pozvati, potaknuti i ohrabriti vas dragi roditelji, sve vas poštovani vjeroučitelji i vas dragi misnici i pastoralni djelatnici.

Prvi učitelji vjere su roditelji a prva škola vjere je obiteljski dom. Stara poslovica kaže da se iz malena trn oštri. Prihvaćajući dijete kao dar Božji roditelji preuzimaju dragu i radosnu obvezu surađivati sa Stvoriteljem da to dijete raste i razvija se u svojoj cjelovitosti: fizičkoj, intelektualnoj i duhovnoj. Naravno je pravo roditelja da odgajaju svoje dijete u suradnji s odgojno obrazovnim ustanovama. Društvo je dužno poštivati ovo naravno pravo roditelja. Dijete raste u ozračju vjere obiteljskog doma komu glavni ton daju glavni otac i majka. Prevažno je da otac i majka budu svjesni ove svoje uloge i da i vladanjem i riječnikom prenose svojoj djeci evanđeoske vrijednosti. Molitva oca i majke je govor koji zahvaća i srce djeteta. Obiteljska slavlja, a posebno slavlje svete Mise, najbolja je kateheza – kateheza života. Roditelji su dužni tražiti za svoje dijete školski vjeronauk a škola je obvezna poštivati volju roditelja i omogućiti djeci i mladima školski vjeronauk. Dragi roditelji, ne propustite svoje dijete upisati u redovni školski vjeronauk i pratiti ga i u tom predmetu kao što ga pratite u svim drugim predmetima.

Vjeroučitelji i vjeroučiteljice, katehete i katehistice imaju poslanje odgajati u vjeri našu djecu i mlade. Katekizam Katoličke Crkve (5-7) govori da je poučavanje kršćanskog nauka organski i sustavni način kojim se uvodi u puninu kršćanskog života. Kolikogod je važna pouka, još je važnije da naša djeca i mladi prihvate i zavole ne samo nauk nego i osobu Isusa Krista. Potrebno je da vjeronaučna pouka probudi vjeru, iskustvo kršćanskog života, slavlje sakramenata, izgradnju crkvenog zajedništva i vjerničko svjedočenje. Učitelji vjere ne poučavaju samo riječima nego i svjedočanstvom kršćanskog života. Zato vas sve, dragi učitelji vjere, pozivam da djeca i mladi, prije nego je pročitaju u Katekizmu, tu vjeru iščitavaju u vašoj osobnosti i vašem životnom stavu. Očinski vas molim prihvatite, poštujete i volite našu djecu i mlade, učinite sve da, uz znanje o Isusu, Isusa zavole i slijede.

Draga braćo misnici i svi pastoralni djelatnici, ne možemo biti indiferentni pred zadatkom i poslanjem da vjeru naviještamo, svjedočimo i u vjeri odgajamo osobni život vjere i život zajednice vjernika. Katekizam Katoličke Crkve (13) nas upućuje na četiri stupa pouke i odgoja u vjeri: ispovijest krsne vjere, sakramenti vjere, život vjere (zapovijedi) te vjernička molitva koja je disanje vjere. Župnici su na poseban način poveznica svih onih koji sudjeluju u odgoju vjere: roditelji, djeca i vjeroučitelji. Kao pastiri, budite neumorni oko traženja načina da se što vjerodostojnije prenosi i svjedoči Evanđelje i kršćanski nauk.

Posebno pozivam vas draga djeco i mladi, otvorite svoje srce i pamet novim spoznajama i Kristu otkrijete najdražeg Suputnika vašeg života kako bi se po njemu ostvarili i istinski život proživjeli. Pred vama je još jedna godina ljudskog sazrijevanja i još jedne prigode za nove spoznaje. Najljepše u vašem školovanju je izgrađivanje vaše ljudskosti, savjesti i sposobnosti da se suočite sa životom. Na vašem mladom putu upoznajte onoga koji vas najviše voli a to je Isus Krist. Želim vam i molim ne samo da ga upoznate nego da ga zavolite i prihvatite kao suputnika na vašem životnom hodu. Odgoj u vjeri neka vam pomogne da steknete puninu kršćanskog života, da otkrijete smisao svpga života i budete spremni ispuniti Božje planove na zemlji.

Neka nas sve prosvijetli i vodi Duh Sveti kako bi svoju vjeru zavolili i svakodnevnim življenjem je svjedočili.

Neka Vas u tome prati zaštita i zagovor naše Nebeske Majke.

Uz najsrdačnije pozdrave, zazivam na vas obilje Božjeg blagoslova!

Vinko kardinal Puljić

nadbiskup vrhbosanski

 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

svibanj 2024
P U S Č P S N
« tra.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
WordPress Video Lightbox