Na godišnjoj skupštini Udruge redovnika Ugande (Association of Religious in Uganda – ARU) održanoj od 9. do 11. studenog 2022. u Kampali sudjelovala je s. Ivka Lučić. Poziv za sudjelovanje poslan je vrhovnim poglavaricama i poglavarima ili predstavnicima pojedinih redovničkih zajednica u Ugandi. Tema susreta bila je Rastimo zajedno u duhu sinodalnosti: Poziv na dublje zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Susret smo započeli zajedničkim euharistijskim klanjanjem, a nastavili misom koju je predslavio apostolski nuncij u Ugandi Luigi Bianco u koncelebraciji s nadbiskupom Torora Obbo Emmanuelom i dvojicom svećenika.

Skupštinu je otvorio nuncij Bianco koji je u svom obraćanju skupu podržao i ohrabrio prisutne rekavši kako je dobro da se ovakvi susreti održavaju jer nam omogućuju da podijelimo svoja životna iskustva, radosti i probleme zajedničkog života. Dodao je kako obogaćeni novim susretima i dijeljenjem uspjeha i postignuća kao i neuspjeha možemo biti obogaćeni i s takvom sviješću kao i sviješću da je svaka osoba hram Duha Svetoga vratiti se u svoje zajednice gdje se trebamo brinuti jedni za druge. Tek tada se možemo brinuti za ljude kojima smo poslani i tješiti ih u njihovoj nevolji.

Nadbiskup Torora Obbo Emmanuel u svom obraćanju također je podržao i pohvalio održavanje skupštine te zahvalio redovničkim zajednicama na sudjelovanju i doprinosu za dobro Crkve u Ugandi. Naš život postaje lakši i ljepši ako živimo i dijelimo zajedništvo. Zatim je okupljene pozdravila predsjednica ARU s. Speranza Namusisi. Zahvalila je Apostolskom Nunciju i Nadbiskupu za njihovo vrijeme koje su dijelili s nama, a sudionicima skupštine izrazila dobrodošlicu.

Na skupštini su predstavljena vijeća koja djeluju pri ARU kao i njihovo djelovanje i planovi za 2023. godinu. Sestra Lydia Apili Bwor, generalna tajnica ARU, izvijestila nas je detaljno o djelovanju ARU kao i o planovima u svim segmentima (odnosno djelovanju različitih vijeća u okviru ARU): odgoj, duhovni život, međusobna pomoć i suradnja, briga za napuštenu djecu, profesionalno usavršavanje te djelovanju u vrijeme pandemije. Predstavljeno je i financijsko izvješće.

Nakon detaljnog izvješća raspravljalo se i o pitanjima koja utječu na suživot i suradnju kao i o tome što se može bolje činiti kako bi redovnički život rastao u duhu zajedništva, sudjelovanja i poslanja. Dogovaralo se također o novim zajedničkim planovima. Na susretu, koji je uistinu bio obogaćujući, dobili smo bolji uvid u prioritete za život i rad redovničkih zajednica kao i djelovanje za ljude kojima smo poslani. Na kraju se svima obratila predsjednica ARU s. Speranza Namusisi zahvalivši na sudjelovanju i svemu što svaki pojedinac čini da Udruga što bolje bude u službi onog što treba činiti. Skupštinu smo završili klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

s. Ivka Lučić, misionarka u Ugandi

 

Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox