Franjevačka mladež Bosne Srebrene jednom godišnje organizira hodočašće mladih kroz određeni kraj u Bosni, a zatim sudionici odlaze na hodočašće u Asiz, rodni grad svetog Franje Asiškog, utemeljitelja Franjevačkog reda.

Tako je i ove godine, na hodočašću „Franjevački hod kroz Bosnu do Asiza“, od 26. srpnja do 4. kolovoza četrdesetak djevojaka i mladića iz raznih bosanskih gradova i sela – iz Sarajeva, Kreševa, Kiseljaka, Viteza, Nove Bile, Guče Gore, Bugojna, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Rumboka i Gračaca u Rami, Livna, Ljubunčića kod Livna, Podmilačja, Dubrava kod Brčkog i Tolise kod Orašja – u četiri dana prepješačili su oko 80 kilometara na trasi Rumboci (Rama) – Gornji Vakuf/Uskoplje – Bugojno – Jajce – Podmilačje. Na hodu su, zajedno s fratrima Bosne Srebrene sudjelovale s. Iva Klarić i s. Vesna Bošnjak, ŠSF.
Cjelokupni program se sastojao od pješačenja, rada u skupinama, molitve, pjesme i slavlja svete mise. Povezujući razna mjesta svojim hodom, otkrivali su prošlost svoje zemlje i njezinu bogatu kulturnu raznolikost, šireći poruke mira i ljubavi te pokazujući svojim druženjem i pjesmom da u BiH ima dovoljno mjesta za sve njezine sinove i kćeri. Na putu kroz Bosnu lokalni stanovnici su ih primali u svoje kuće, a brojni vozači na putu, bez obzira na vjeroispovijest, častili su ih hranom, pićem i džeparcem.
U Italiji prvo posjetili svetišta sv. Ante Padovanskog i sv. Leopolda Mandića u Padovi, a zatim se uputili u grad Asiz, u pokrajini Umbriji, gdje se rodio i živio sv. Franjo Asiški, utemeljitelj Franjevačkog reda.
Posebno su bili radosni susreti s područnim bratstvima iz Slavonije i Dalmacije s kojima smo imali nekoliko zajedničkih točaka, koje su nam omogućile da se bolje upoznamo i stvorimo nova prijateljstva.
Vrhunac hodočašća bio je u Asizu u srijedu 2. kolovoza, kada su mladi hodočasnici iz Bosne nakon obilaska grada Asiza posjetili baziliku Gospe od Anđela i dobili potpuni oprost, a zatim sudjelovali u velikom defileu mladih iz cijeloga svijeta, na kojem su ponosno predstavljali svoju zemlju – Bosnu i Hercegovinu. Voditelj programa je s posebnim zadovoljstvom najavio dolazak hodočasnika iz Bosne Srebrene, ističući da za sve franjevce u svijetu postoje „tri svete zemlje“, i to: Palestina/Izrael, gdje je rođen i živio Isus Krist, zatim Italija, domovina sv. Franje Asiškog i Franjevačkog reda, a treća „Sveta zemlja“ je Bosna i Hercegovina, u kojoj franjevci i franjevke već više od 700 godina zajedno žive s drugim konfesijama i religijama, te tako daju primjer autentičnog franjevačkog života i čovjekoljublja.
U srijedu 3. kolovoza, posljednjega dana hodočašća u Italiju, mladi su posjetili važno franjevačko mjesto La Verna, te se veselo uputili kući.

 

(frama-ofs.com/ssf)

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox