Svečanim Misnim slavljem, 8. rujna u katedrali Srca Isusova u Sarajevu započela je molitva za mir pred početak Međunarodnog susreta za mir koji će se održati od 9. do 11. rujna 2012. u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. U katedrali su se okupili kardinali, nadbiskupi, biskupi, redovnici, redovnici i brojni katolici ne samo iz Sarajeva u Bosne i Hercegovine nego i iz drugih zemalja Europe i svijeta među kojima najveći broj iz Italije.


Prije početka Misnog slavlja nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Papinskoga vijeća za obitelj nadbiskup mons. Vincenzo Paglia, dočekali su na ulazu u katedralu, uz zvonjavu katedralnih zvona, delegaciju Srpske Pravoslavne Crkve na čelu s Njegovom svetošću patrijarhom Irinejom u čijoj su pratnji bili episkop zahumsko-hercegovački gospodin Grigorije, episkop bački Irinej i episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Vasilije te predstavnici Carigradske, Aleksandrijske, Ruske i Rumunjske patrijaršije. U katedralu su i došli brojni predstavnici evangelika iz raznih zemalja, a tu su bili i predstavnici anglikanaca, metodista i drugih.

Euharistiju je predvodio kardinal Puljić u zajedništvu s četvoricom kardinala: kardinalom Kurt Kochom (Koh), predsjednikom Papinskog vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva, kardinal Paulom Poupardom (Pol Popard), umirovljenim predsjednikom Papinskoga vijeća za kulturu, kardinalom Jean-Pierreom Ricardom (Žan Pjer Rikard), nadbiskup Bordeauxa (Bordo), i kardinalom Crescenziom Sepem (Krešencio Zepe), napuljskim nadbiskupom, kao i s još desetoricom nadbiskupa i biskupa te uz suslavlje četrdesetak svećenika među kojima franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i brojni delegati iz različitih zemalja. Trg ispred katedrale bio je ispunjen brojnim vjernicima koji su Misu pratili putem video zida.

Kardinal Puljić je na početku Mise poželio dobrodošlicu svima, a na osobit način velikom i nezaboravnom prijatelju kardinala Rogeru Etchegerayu, vicedekanu Kardinalskog zbora, koji je dva puta pohađao Sarajevo tijekom najtežih ratnih dana., te kardinalu Paupardu koji je, također, dolazio u pohod glavnom gradu BiH. Poseban pozdrav i zahvalu uputio je Zajednici Svetog Egidija koja je inicijator i organizator cjelokupnog mirovnog događanja u Sarajevu. „S posebnom radošću i poštovanjem pozdravljam Njegovu svetost patrijarha srpskog gospodina Irineja i sve arhijereje Pravoslavne Crkve iz raznih zemalja. Dobro došli u Sarajevo na molitvu za mir i na susret za mir. Sama Vaša prisutnost je veliki znak koji govori mnogo na putu izgradnje mira putem dijaloga“, istaknuo je kardinal Puljić pozdravljajući i sve druge kršćane koji su došli u Sarajevo moliti i činiti da zaživi poruka mira iz Sarajeva. Pozdravio i sve društveno-političke i diplomatske predstavnike koji svojom prisutnošću daju potporu religijama i kulturama na putu dijaloga za mir.

Riječi pozdrava u ime utemeljitelja Zajednice Svetog Egidija profesor Andrea Riccardija, koji je također bio nazočan, i u ime cijele Zajednice kao organizatora ovog svjetskog mirovnog skupa, uputio je njezin predsjednik profesor Marco Impagliazzo (Marko Impaljaco) koji je najprije zahvalio kardinalu Puljiću što je pozvao na slavlje Euharistije u sarajevskoj katedrali. Ujedno je kardinalu Puljiću čestitao rođendan. „Uzoriti, došli smo ovdje s mnogih strana Europe. Tisuće su došle u Sarajevo kako bi bili s Vama, s Vašim narodom i narodima Balkana. Ovamo smo stigli nakon jednog dugog hoda tijekom kojeg su u posljednjih 25 godina posjećeni brojni gradovi Europe i svijeta. Ali danas smo u ovom gradu s posebnim osjećajima radi povijesti patnje koju je ovaj grad imao. U ovom smo gradu kako bi bili s vama, gledali s vama u budućnost – budućnost zajedničkog življenja u miru“, kazao je profesor Impagliazzo ističući da u tom duhu žele započeti dane susreta upravo liturgijom moleći Božju snagu i znajući da Božja riječ osvjetljava čovjekove korake prema budućnosti, miru i zajedničkom življenju. S osjećajima osobitog poštovanja pozdravio je i patrijarha Irineja i zahvalio mu za njegovu prisutnost.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je naglasio da su se okupili zajedno u molitvi slaveći Euharistiju uoči nedjelje za mir u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini i u cijelom svijetu te svim sudionicima zahvalio za prisutnost. „Ova je zemlja i ljudi u njoj izranjeni ratom, gdje je posijano nepovjerenje te se živi s nesigurnošću. Mnoge su se nedaće nadvile nad čovjeka ove zemlje. Danas molimo da Gospodin izliječi sve rane, vrati povjerenje u Boga, povjerenje u čovjeka i samopouzdanje u suradnju s Bogom i čovjekom. Kao onaj koji je proživio i preživio ovaj nemili rat s posebnim osjećajima upućujem izraze dobrodošlice i srdačan pozdrav“, kazao je kardinal Puljić ističući da se ne želi zaustavljati na mračnim trenucima, nego zajedno sa svim nazočnima moliti za svjetliju budućnost, koja nije samo važna za ovu zemlju Bosnu i Hercegovinu i narode u njoj nego i za cijelu Europu pa i svijet.

„Molitva nam je bila snaga u izdržavanju strahota rata, a sada se sve više nadvija oblak beznađa, pa nam je važno da iz ovog grada krene poruka nade, poruka pozitivne energije da nije grijeh što smo različiti, nego potreba u različitosti stvarati život i suživot u toleranciji i nastojanjima izgradnje boljeg sutra“, rekao je kardinal Puljić te podsjetio na riječi blaženog Ivana Pavla II. koje je planirao izgovoriti u Sarajevu, ali zbog nemogućnosti dolaska, izgovorio je točno na ovaj dan – 8. rujna 1994.: „Rat je protiv čovjeka. Ako se želi izbjeći rat, potrebno je osigurati poštivanje temeljnih prava ljudske osobe, među kojima je prvo mjesto zauzima pravo na život, koji svaki čovjek ima od trenutka začeća do naravne smrti“. Napominjući da je, po Božjem zakonu, čovječanstvo jedna velika obitelj, naglasio je potrebu solidarnost svijeta u izgradnji mira i otvaranja perspektive oslanjajući se ponajprije na Krista Gospodina koji daruje svoj mir.

Molitvu vjernika izrekli su predstavnici iz raznih zemalja na svojim jezicima.

Na kraju Mise nazočnima se obratio patrijarh Irinej ističući da mu je drago što je došao u Sarajevo, grad u kojem žive pravoslavni, katolici i muslimani. Kazao je kako su, kao narod Božji koji nosi u sebi Božji lik, dužni ljubiti svakog čovjeka jer se u čovjeku ogleda Krist koji poziva da ljube bližnjega, ali ne samo bližnjega nego i daljnjega pa tako i svakog drugog čovjeka pa čak i neprijatelja. Istaknuo je da to može onaj koji u sebi nosi Božju dobrotu, Boga koji ljubi čovjeka. Zahvalio je Gospodinu što su okupili zajedno na molitvu podsjećajući na riječi psalmiste: „Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti“. Naglasio je da je lijepo vidjeti sjedinjene kršćane na kojima je Božji Duh podsjećajući da su pozvani biti braća i djeca Božja i ističući da se ne može biti dijete Božje ako se ne ljubi ono što Bog ljudi.

Patrijarh Irinej je potom rekao kako bi volio da se mogu češće sastajati u današnjem vremenu ljudskih intriga i izgubljenih vrijednosti. Istaknuo je da je pred kršćanima veliki zadatak – širiti istinu i biti apostol svakom biću. Kazao je da su se okupili na molitvu Gospodinu da ih zbliži i citirajući narodnu izreku prema kojoj je podijeljena kuća osuđena na propast. Podsjećajući kako je prošlo puno vremena od kada su se kršćani podijelili, rekao je kako je potrebno puno vremena da se ponovno zbliže i to na temeljima Evanđelja i brojnih istina. Ukazao je i na potrebu da se zauzmu kako Sarajevo ne bi ostalo bez kršćana i kako bi ovi naraštaji ostavili mladima ono što su primili. Na kraju je uputio molitvu da Gospodin svima daruje mir koji je osobito potreban u današnjem uzburkanom vremenu i svijetu u kojem žive.

Ceremonijama je ravnao vlč. Davor Topić. Tijekom Mise skladno je pjevao Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. (kta/kvrpp bih)
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox