U našoj provincijalnoj kući u Sarajevu, Bjelave 85, kroz dva tjedna (od 7. do 21. listopada 2018.), odvija se duhovna priprema naših sestara koje odlaze na afrički kontinent u misije u Ugandu. Sestre pripravnice za misije su s. Urša Marinčić iz Mariborske provincije, a iz naše Provincije su s. Ivka Lučić, s. Elizabeta Žuljević i s. Franciska Ivanović. U pripremi sa sestrama je sudjelovala i s. Kata Karadža, provincijska predstojnica koja će zajedno sa sestrama boraviti u Ugandi tri mjeseca.
Kroz dva dana, od 8. do 9. listopada, fra Pero Vrebac, OFM Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene, govorio je sestrama o naravi redovničkog misijskog poslanja, a osobito o misionarskoj dimenziji franjevaštva. Sveti Franjo kao misionar svoga vremena, na temelju vlastitog misionarskog iskustva piše o misijskom poslanju svoje braće u Nepotvrđenom Pravilu svoga Reda. Fra Pero je govorio i o vlastitom misonarskom iskustvu koje je stekao životom i radom u Africi te kao odgajatelj misijskih zvanja u Bruxellesu.
Svoje misionarsko iskustvo podijelile su također sa sestrama od 10. do 11. listopada naše sestre Splitske provincije, s. Ivka Piplović i s. Samuela Šimunović. Sestra Ivka je u DR Kongo provela dvadeset i četiri godine nakon čega se vratila u Hrvatsku dok je s. Samuela provela u istoj misiji jedanaest godina i još uvijek u njoj djeluje. Njihovo svjedočanstvo misijskog poslanja i života bilo je obogaćenje i ohrabrenje sestrama koje tek otvaraju misijsku podružnicu u Africi i čine prve korake prema takvom obliku apostolata.
Sestre pripravnice za misije u Ugandi zajedno sa provincijskom predstojnicom s. Katom, 12. listopada 2018. susrele su se s Vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom kardinalom Puljićem u nadbiskupskom ordinarijatu. Susretu je nazočio i mons. Luka Tunjić, generalni vikar i Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini.
Sestra Kata je predstavila sestre koje odlaze u misije u Ugandu kazavši da se na novoj misijskoj postaji već radi objekt za stanovanje, tako da kad sestre dođu imaju barem krov nad glavom. Kardinal Puljić je kazao da odlazak sestara u misije puno znači za našu Družbu ali i za cijelu mjesnu Crkvu te poželio da budu otvorene poticajima Duha Božjega i otvorene novoj sredini u koju dolaze.
Sestre su s kardinalom Puljićem još razgovarale o budućem misijskom djelovanju sestara u Ugandi te o primanju misijskog križa koji će sestre primiti na Misijsku nedjelju 21. listopada 2018. u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova.
Nakon susreta s kardinalom Vinkom, mons. Luka se susreo sa sestrama u misijskoj središnjici. Također sestre su obišle i druge urede koji su u sklopu zgrade misijske središnjice: Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Katoličke tiskovne agencija, Konferencije viših redovničih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine te Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini. Zajedno sa s. Davorkom Šarić, djelatnicom u Misijskoj središnjici mons. Tunjić je novim misionarkama objasnio strukturu misija od Kongregacije za evangelizaciju naroda, preko Papinskih misijskih djela za širenje vjere, Svetog Djetinjstva, Svetog Petra Apostola i Misijske zajednice, pa ulogu Biskupskih konferencija, pojedinih biskupija te Nacionalne uprave PMD BiH i Misijske središnjice. Govorio im je i o duhovnom profilu misionara jer misionari, kako kaže Maximum Illud, moraju biti jake i karizmatične osobe, kreposna i sveta života. Također iskazao je podršku sestrama u njihovom budućem misionarskom radu i evangelizaciji na afričkom kontinentu.
S. Elizabeta Žuljević

Fotografije uz članak
Kontakt / Karta

Kontakt informacije

tel.: +387 33 208 980;
tel./fax: +387 33 208-629
Bjelave 85 71000 Sarajevo, BiH
franjevke.bh@gmail.com

Naša lokacija

Najave / Kalendar

Kalendar objava

srpanj 2024
P U S Č P S N
« lip.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WordPress Video Lightbox